Anunţ important pentru părinţii care anul acesta îşi înscriu copiii la şcoală

Anunţ important pentru părinţii care anul acesta îşi înscriu copiii la şcoală

Înscrierea în şcoli şi grădiniţe se va face doar cu aviz de la medicul de familie, fără analize medicale. Secretarul de stat Dorel Sandesc a declarat că Ministerele Sanatatii si Educatiei pregatesc un ordin comun care va stabili ca scolile si gradinitele nu vor mai solicita analize bacteriologice pentru intrarea copiilor in colectivitate, ci doar adeverinta de la medicul de familie.

Majoritatea grădiniţelor din România solicită ca atunci când părintele îşi înscrie/reînscrie copilul la grădiniţă, acesta să aducă, pe lângă avizul epidemiologic de la medicul de familie, şi rezultatele a trei analize: exsudatul nazal, exsudatul faringian şi coprocultura. Toate testează prezenţa unor bacterii pe mucoasele copilului şi, desigur, nu sunt gratuite.

Fiind vorba de sute de mii de analize, toate efectuate in aceeasi perioada a anului, luna septembrie, marile lanturi de laboratoare de analize sunt foarte interesate sa atraga astfel de clienti. Multe dintre ele ofera pachete promotionale, purtand denumiri dragute, special pentru inscrierea copilului la gradinita. Preturile variaza, intre 40 si 70 de lei (pot fi prinse si in costul asigurarii de stat sau a abonamentului privat), dar sunt bani putini pentru un parinte firesc atent la sanatatea copilului sau.

„Pregatim un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei pentru a prezenta explicit conditiile medicale necesare inscrierii copiilor in unitatile de invatamant, la inceputul anului scolar. Incepand din anul scolar 2015-2016, elevii vor prezenta o adeverinta de la medicul de familie prin care se atesta faptul ca respectivul copil sau elev este clinic sanatos si nu sufera de o boala contagioasa", a spus Dorel Sandesc, potrivit Hotnews.ro.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a precizat ca, de fapt, nici actualele reglementari nu obligau la efectuarea exudatului faringian sau al coproculturii, insa, intr-un vechi obicei, care dateaza de multi ani in urma, multe unitati de invatamant mai solicita, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice.

In cazul in care medicul de familie considera necesara realizarea acestor analize, intrucat suspecteaza o anumita boala, cu certitudine acesta va trimite copilul sa faca analizele bacteorologice, dupa care va putea elibera avizul medical pentru intrarea in colectivitate, a adaugat Sandesc.

Stirea anterioara

Încep înscrierile pentru examenul de primire în avocatură. Ce trebuie să conțină dosarul?

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.