Agribusiness EVENT la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni - activitate în cadrul proiectului  Agri CULTURE Farmers

Agribusiness EVENT la Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni - activitate în cadrul proiectului Agri CULTURE Farmers

Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” a găzduit Agribusiness EVENT, vineri, 8 Aprilie 2022, în sala „Alecu Ivan Ghilea”, dar și online, pe platforma Google Meet - întâlnire cu antreprenorii locali/regionali, activitate a proiectului Agri CULTURE Farmers, un proiect derulat în cadrul programului educațional național JA Agribusiness în Școală, finanțat de către Romanian-American Foundation.

Ne-am simțit onorați că ne-au fost alături, pentru a împărtăși experiența lor elevilor, antreprenori, legumicultori, horticultori, fermieri recunoscuți la nivel local/regional și anume: Mărinică Stredie SC Agromec Dragalina S.A., Halaghiuc Lucian - S.C. Agricola Frugal SRL, Saveliev Laurențiu - Saveliev Cristina Alina, Hapeci Bogdan Constantin - Întrepridere individuală, Rauță Felicia și Vasile - Întreprindere individuală.

Ne-am bucurat și de prezența domnului Delibaș Cristian-Director Executiv Direcția Agricolă Botoșani, a ing. Dumitriu Luminița, deasemeni de prezența dnei. Badea Alina-Inspector Școlar Învățămant Profesional și Tehnic-Inspectoratul Școlar Botoșani, iar pe online: Alex Petre - Project Manager- Junior Achievemet Romania și Asist. univ. dr. Oana Coca Centrul de Management Proiecte Majore- Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași.  Foștii elevi, actuali studenți, au transmis emoții pozitive celor prezenți:  Porfireanu Cosmin, student anul I, Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioana Cuza” Iași, Bujor Sabina, student anul II, Facultatea de Agricultură, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, Atomei Naty, student anul III, Facultatea de Silvicultură- Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.

În urma discuțiilor s-au desprins mesaje cheie pentru fiecare participant la întâlnire. Agricultura de azi, denumită și Agricultura 4.0, este un tip de agricultură inovativă, bazată pe noile tehnologii, care are drept scop eficientizarea procesului agricol prin softuri, aplicații pe mobil, drone și utilaje moderne. Viitorul ruralului din România depinde de prezentul educației agricole. România rurală are nevoie de tineri zootehniști și legumicultori, de veterinari și de fermieri. De multe ori, tinerii elevi se pregătesc să preia o afacere de familie în domeniu. În alte cazuri, firmele de producție agricolă caută tineri calificați, oferind salarii competitive. Liceul nostru e potrivit nu doar pentru elevii care au pământ, iubesc animalele sau care provin din familii cu afaceri în agricultură. Aici, ei învață direct cum anume pot valorifica financiar aceste resurse, sau cum pot dezvolta o afacere în agricultură de la zero. În România se caută tehnicieni veterinari, gastronomi, mecanici, tehnicieni din industria alimentară sau horticultori.

În liceul nostru faci pasul către domenii de viitor: agroturism, agricultură ecologică, mecanică agricolă, gastronomie sau lumea vinurilor. Specializările adiacente (procesare alimentară, turism ecologic etc.) sunt ușor de conectat la piața muncii. Aici elevii petrec timp nu doar la clasă, ci învață mult din practică. De la brutărit la creșterea animalelor, de la ferma  didactică la laboratoare, elevii au parte de vizite pe teren, la ferme din regiune. Pentru cei cu rezultate bune, există și stagii de formare profesională în străinătate prin programul Erasmus+. Prin conectarea cu mediul de afaceri local, implementarea proiectului continuă cu activități tip: training uri cu specialiști, workshop-uri, concursuri de planuri de afaceri, jurizarea planurilor de afaceri, vizite la ferme agricole, excursie didactică. (prof. Simona Scripcaru- responsabil proiect)

Stirea anterioara

Legenda Cetății Neamțului pe scena Teatrului Vasilache Botoșani

Stirea Urmatoare

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.