Absolvenţii de colegii tehnice nu vor să mai dea bacalaureatul, ci să se angajeze

Absolvenţii de colegii tehnice nu vor să mai dea bacalaureatul, ci să se angajeze

Modelul împrumutat din Vest, cel al meseriilor deprinse încă din anii de şcoală, câştigă teren şi printre abolvenţii liceelor tenhice de la noi. Mulţi dintre elevii unor astfel de şcoli decid să nu mai dea bacalaureatul şi sunt mulţumiţi cu atestatele de competenţă. La un colegiu din Iaşi, de pildă, doar jumătate dintre absolvenţi s-au înscris la examenul de maturitate din acest an. Restul vor să se angajeze sau să plece în străinătate.

Doar 98 din cei 199 de absolvenţi ai Colegiului Tehnic I. C. Ştefănescu din Iaşi s-au înscris la examenul de bacalaureat. O decizie care i-a luat prin surprindere chiar şi pe profesori, care au făcut constant meditaţii gratuite cu ei la limba română şi la matematică.

Gabriela Buta este unul dintre absolvenţii pentru care bacalaureatul nu este o prioritate. Are deja un loc de muncă şi spune că diploma nu îi aduce niciun avantaj.

„M-am angajat şi consider că şcoala o pot termina oricând. O să am timp să îl dau (bacalaureatul. n.r.). Vreau să mă întreţin singură”, spune ea.

De altfel, mulţi dintre tinerii care au terminat liceul sunt convinşi că le sunt suficiente cursurile de specialitate pe care le-au urmat – de bucătar, cosmetică, operator pe calculator sau confecţioner.

„Aş vrea să mă angajez pe parcurs. Am făcut practică atât în cantina şcolii, dar şi în restaurante. Chiar mi-am depus CV-uri pentru a mă putea angaja”, spune un elev.

Profesoara Cătălina Rusu, dirigintă la clasa a XII-a, are şi o explicaţie: „Provin foarte mulţi din mediul rural, provin din familii cu probleme financiare şi atunci ei au ales de la început liceul nostru pentru că au posibilitatea să se poată angaja”.

Chiar şi cei care vor da totuşi examenul de bacalaureat nu au de gând să meargă cu studiile mai departe.

„O să mă axez mai mult pe muncă, dar examenul de bacalaureat o să îl susţin, sper să îl şi iau”, spune un elev.

Anul trecut, la Colegiul Tehnic I. C. Ştefănescu din Iaşi doar 38% dintre candidaţi au promovat bacalaureatul. sursa: digi24.ro

Stirea anterioara

„Pro Dance” Botoşani - Concursul Naţional de Dans „Tărâmul Dansului” Ediţia a IX -a

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.