Informație pentru toți cei care au telefoane mobile! Devine obligatoriu. A intrat în vigoare

Informație pentru toți cei care au telefoane mobile! Devine obligatoriu. A intrat în vigoare

Devine obligatoriu! Toți posesorii de telefoane mobile trebuie să știe noua lege lansată marți, 27 decembrie, de către Uniunea Europeană. Totul se va întâmpla din 2024. Despre ce este vorba, de fapt?

Noile norme ale blocului comunitar impun ca smartphone-urile și alte dispozitive electronice mici să aibă toate porturi de încărcare USB-C. 28 decembrie 2024 – data la care normele UE prevăd că iPhone-urile vor trebui să renunțe la cablul Lightning al Apple și să înceapă să folosească un port de încărcare comun, la fel ca toate celelalte smartphone-uri.

Noua lege a UE intră în vigoare marți și prevede ca, în termen de doi ani, smartphone-urile și alte dispozitive electronice de mici dimensiuni să utilizeze un port de încărcare USB-C, într-un efort de a reduce deșeurile electronice și de a le face viața mai ușoară consumatorilor.

Directiva privind echipamentele radio este deseori denumită „dosarul încărcătoarelor comune” și impune ca 13 clase de dispozitive electronice să fie „echipate cu portul de încărcare USB de tip C” și ca acestea să poată fi încărcate cu cabluri care respectă standardele USB-C.

Astfel, USB-C va deveni standardul pentru smartphone-uri, tablete, camere digitale, căști, console de jocuri portabile, difuzoare portabile, e-readere, tastaturi, mouse-uri, sisteme de navigație portabile și laptopuri.

Țările UE au termen până la 28 decembrie 2024 pentru a transpune directiva în regulamentele naționale, ceea ce reprezintă adesea o problemă pentru capitalele rămase în urmă.

Primul termen limită major vine la un an după aceea, moment în care toate dispozitivele, cu excepția laptopurilor, vor trebui să se conformeze regulilor; laptopurile au termen până la 28 aprilie 2026.

Comisia poate adăuga alte categorii de dispozitive pe listă prin intermediul unor acte delegate începând cu 2025 și, ulterior, la fiecare cinci ani.

Ce se întâmplă cu Apple?
Apple s-a opus cu tărie noilor reguli, argumentând într-un studiu comandat de Apple că beneficiile de mediu s-ar ridica la doar 13 milioane de euro, dar ar împiedica inovația în materie de tehnologie de încărcare în valoare de 1,5 miliarde de euro. În feedback-ul său privind propunerea, Apple a îndemnat legiuitorii să evite acest lucru „prin reconsiderarea în întregime a propunerii sau prin modificarea acesteia”.

Acest argument nu a avut prea mult succes, iar instituțiile UE au ajuns la un acord privind încărcătorul comun în iunie.

În ciuda nemulțumirilor sale, Greg Joswiak, directorul de marketing al Apple, a declarat în octombrie, în cadrul unei conferințe a Wall Street Journal, că Apple se va conforma. iPhone 15, care se va lansa în toamnă, este prima ocazie de a trece la USB-C.

Mandatul UE de a trece la USB-C ar putea fi o victorie de scurtă durată
Industria smartphone-urilor s-a orientat către tehnologia de încărcare fără fir, prin care un câmp magnetic transferă energia de la o stație sau o placă de încărcare la dispozitiv, evitând necesitatea unui port de încărcare.

Normele UE nu se referă la încărcarea fără fir – deocamdată. Legiuitorii au adăugat o obligație pentru Comisie de a prezenta un raport privind această tehnologie până la 28 decembrie 2026, dar industria nu așteaptă. Apple și alți producători importanți de smartphone-uri au adoptat deja un standard, tehnologia Qi open-source, promovată de un grup industrial, Wireless Power Consortium.

Va ajuta trecerea la un încărcător comun la reducerea deșeurilor electronice?
Pe lângă faptul că nu mai este nevoie de o căutare a încărcătoarelor, adoptarea unui încărcător comun a fost vândută ca parte a luptei împotriva deșeurilor electronice. Conform estimărilor inițiale ale Comisiei, încărcătoarele reprezintă 11.000 de tone de deșeuri electronice anual, adică 0,3 % din total. Cifrele finale ar putea fi mai mari, deoarece aceste estimări nu includ laptopurile – adăugate ulterior pe listă de către legislatori.

Dar Swappie, cu sediul în Finlanda, care vinde iPhone-uri recondiționate, a numit recent aceste reguli „un scenariu dulce-amărui”. Aceasta se teme că directiva va face imposibilă vânzarea de telefoane din afara UE fără porturi de încărcare USB-C, tăind o sursă de telefoane recondiționate.

„Industria de recondiționare trăiește prin procurarea de dispozitive second-hand, ceea ce înseamnă că toate reglementările privind industria generală a smartphone-urilor sfârșesc prin a avea un impact direct asupra accesului nostru la aprovizionare”, a precizat compania într-un comunicat, scrie Politico.

Stirea anterioara

Americanii și britanicii vor plăti pentru a vizita România, din 2023. Măsura li se va aplica și celor din Republica Moldova

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.