Bulgaria SCHIMBĂ regulile de intrare din cauza COVID-19! Se aplică de sâmbătă, 1 mai! Românii trebuie să prezinte documentele

Bulgaria SCHIMBĂ regulile de intrare din cauza COVID-19! Se aplică de sâmbătă, 1 mai! Românii trebuie să prezinte documentele

Ministerul Afacerilor Externe a trimis un comunicat de presă prin care informează că românii care doresc să călătorească în această țară trebuie să știe că, de sâmbătă, 1 mai, regulile de intrare în țară se vor modifica.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), românii care vor să ajungă în Bulgaria, trebuie să știe că, de pe 1 mai, autoritățile bulgărești modifică regulile pentru intrarea în țară. Potrivit comunicatului, cetățenii români trebuie să prezinte fie documente care să ateste vaccinarea completă, fie unele care să ateste că s-au infectat și vaccinat. Cei care nu au astfel de documente pot prezenta rezultate negative la testele PCR sau cele rapide.

Autorităţile bulgare au revizuit, în 29 aprilie, condiţiile de intrare în Republica Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri intră în vigoare în 1 mai şi se aplică până în 31 mai.

Documentele acceptate
Potrivit noilor măsuri adoptate de autorităţile bulgare, intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria este permisă cetăţenilor români cu condiţia prezentării unuia dintre următoarele documente:

a) un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19 (două doze sau una, după caz, conform anexei I din ordinul Ministrului Sănătăţii al Republicii Bulgaria) şi trecerea unei perioade de 14 zile de la data administrării ultimei doze.

Documentul trebuie să conţină numele persoanei (redactat cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data naşterii, datele la care au fost administrate dozele/doza de vaccin, denumirea comercială şi numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenţei de utilizare, statul emitent şi denumirea instituţiei care a eliberat documentul.

b) în cazul persoanelor care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 şi s-au vindecat – un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile şi minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Documentul care atestă rezultatul testului molecular tip PCR sau antigen trebuie să conţină numele şi prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumire, adresă sau alte date de contact), data la care a fost efectuată testarea pentru COVID-19, înscrisă cu caractere latine („PCR” sau „RAT”) şi rezultat pozitiv („Positive”), care să permită interpretarea documentului.

c) un document care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, sau al unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii, calculate de la data efectuării testării, înscrisă în documentul respectiv.

Documentul care atestă rezultatul testului PCR sau rapid antigen/„RAT” trebuie să conţină numele şi prenumele persoanei (conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR sau test rapid antigen) şi rezultatul negativ („Negative”), care să permită interpretarea documentului.

Sunt exceptaţi de la aceste măsuri:
conducătorii de autocar care fac transport internaţional de pasageri;
conducătorii camioanelor care efectuează sau finalizează un transport internaţional de mărfuri, la intrarea pe teritoriul Bulgariei;
membrii echipajelor navale şi persoanele angajate în întreţinerea navelor, care, la intrarea pe teritoriul Bulgariei, sunt în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu; membrii echipajelor aeronavelor care efectuează zboruri de la şi către aeroporturi publice pe teritoriul Bulgariei şi personalul tehnic asimilat;
lucrătorii transfrontalieri (persoanele care locuiesc în Bulgaria şi călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână către un stat membru al Uniunii Europene, Turcia, Serbia sau Republica Macedonia de Nord, cu scopul îndeplinirii activităţii ca angajat sau liber profesionist, precum şi persoanele care locuiesc în statele menţionate şi călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână către Bulgaria, în scopul îndeplinirii activităţii, ca angajat sau liber profesionist;
elevii şi studenţii care locuiesc în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord şi România şi care călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână în Bulgaria în scopuri educaţionale, precum şi elevii şi studenţii care locuiesc în Bulgaria şi călătoresc zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână în Grecia, Turcia, Serbia, Republica Macedonia de Nord şi România în scopuri educaţionale;
persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria.
“MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate şi de a respecta cu stricteţe măsurile aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19”, arată reprezentanţii ministerului.

Totodată, MAE reaminteşte că românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: 0035929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: 00359879440758.

Stirea anterioara

Dezechilibre hormonale care te fac să îmbătrânești prematur

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații slabe, sub formă de ninsoare, în nordul Moldovei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.