ESCROCHERIE ȘOCANTĂ: Fiul dumneavoastră a călcat un copil cu mașina

ESCROCHERIE ȘOCANTĂ: Fiul dumneavoastră a călcat un copil cu mașina

În ceea ce privește înșelătoriile prin telefon din România, nu mai sunt la modă câștigurile fabuloase la concursuri fictive, ci scenariile în care părinți sau bunici sunt anunțați că copiii sau nepoții lor au comis accidente de mașină și sunt îndemnați să pună sume de bani în conturi pentru a-i scăpa de închisoare.

Un cititor REALITATEA.NET a semnalat un astfel de caz, care s-a petrecut recent în Câmpina.

Escrocii au sunat-o pe mama unui prieten de-al său pe mobil, iar un bărbat s-a dat drept fiul acesteia. "I-a spus că dăduse cu mașina peste un copil, era la spital și avea nevoie de 2.500 de euro pentru a nu intra la închisoare. La telefon se auzea foarte prost, astfel că femeia a crezut scenariul și a intrat în panică", a povestit cititorul REALITATEA.NET.

La câteva minute după primul apel a sunat și fixul. La celălalt fir al receptorului, un bărbat s-a prezentat ca fiind polițist i-a spus femeii să nu sune pe numărul de mobil al fiului său, pentru că telefonul acestuia se afla la Poliție.

Un al treilea telefon a venit, tot pe fix, din partea unui bărbat care s-a dat drept avocatul fiului ei și i-a sugerat și el să depună suma de bani în cont pentru a îl scăpa de închisoare.

"Prietenul meu are carnet, dar nu are mașină, iar escrocii știau asta. Bărbatul care s-a dat drept avocat i-a spus femeii că fiul ei conducea mașina unui prieten în momentul accidentului", povestește cititorul REALITATEA.NET, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Îndemnată de o prietenă care se afla în vizită la ea în tot acest timp, femeia l-a sunat totuși pe fiul ei, pe care l-a trezit din somn. Tânărul i-a confirmat că nu fusese implicat în niciun accident și a asigurat-o că era vorba de o escrocherie.

Daniel-Alexandru Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, a declarat pentru REALITATEA.NET că în ultimele luni înșelătoriile legate de presupuse câștiguri fictive au fost înlocuite de scenarii de tipul celui descris mai sus și că au fost primite mai multe plângeri din partea unor persoane care au fost ținta unor astfel de escrocherii.

În luna decembrie 2012, tentative similare de înșelătorii au fost înregistrate în mai multe județe din țară, precum Constanța, Iași, Ialomița și Galați.

Metoda folosită de escroci este pe cât de imorală şi ilegală, pe atât de periculoasă, tocmai datorită faptului că se bazează pe şocul şi teama provocate de vestea unui eveniment grav, în care este implicat cineva apropiat. De aceea, pentru a nu pica în plasă, este bine ca în momentul în care primiţi un astfel de telefon să încercaţi să vă păstraţi cumpătul şi să nu duceţi mâna la portofel înainte de a închide telefonul. Nu vă bazaţi pe faptul că vocea "rudei" care vă cere ajutorul ar putea fi schimbată de eventuale traume fizice sau emoţionale şi să o analizaţi cu atenţie, insistând, dacă este nevoie, cu întrebări suplimentare, scrie viata-libera.ro.

Iată de ce trebuie să mai ţineţi cont:

În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la Poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie;

În caz de accident, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Nici victima şi nici autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale, să depună plângere la Poliţie sau să rezolve incidentul uzând de poliţa de asigurare auto obligatorie;

Un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune. În niciun caz nu daţi crezare imediat unor poveşti lacrimogene, presărate cu elemente din viaţa reală, anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia din surse credibile;

Serviciile medicale de urgenţă nu sunt contra cost; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, sperând astfel că îi veţi ajuta pe cei dragi. De cele mai multe ori aceste apeluri sunt iniţiate de răufăcători versaţi, aflaţi în penitenciar. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.