Destinații din Grecia cu risc crescut de incendii. Ce zone să eviți vara și cum te protejezi

Destinații din Grecia cu risc crescut de incendii. Ce zone să eviți vara și cum te protejezi

În sezonul cald, anumite destinații din Grecia devin vulnerabile la incendii de vegetație, mai ales în perioadele de secetă prelungită și temperaturi extreme.  

Grecia s-a confruntat în ultimii ani cu incendii de vegetație devastatoare frecvente, iar oamenii de știință afirmă că schimbările climatice cresc riscul producerii unor astfel de dezastre.

În ultimii ani, Grecia a cheltuit sume uriașe pentru a despăgubi gospodăriile și fermierii afectați de fenomene meteo extreme și pentru a achiziționa echipamente moderne de stingere a incendiilor. Iată ce destinații din Grecia au un risc crescut de incendii, dar și cum să te protejezi în cazul unui astfel de eveniment.

Zone din Grecia afectate frecvent de incendii
Grecia se află acum în plin sezon estival, atrăgând turiști din întreaga lume care vin să se bucure de plajele cu nisip și de soarele garantat. Totuși, vara trecută, cel mai timpuriu val de căldură înregistrat vreodată în iunie a marcat începutul unei alte veri cu temperaturi extrem de ridicate și incendii de vegetație.

După acest val de căldură fără precedent în iunie și câteva zile de caniculă în iulie, noi incendii au izbucnit în mai multe zone din Grecia.

Un incendiu uriaș la periferia Atenei a determinat autoritățile să emită ordine extinse de evacuare, întrucât flăcările au ajuns până în satul Grammatiko, în localitatea de coastă Nea Makri și în suburbiile dens populate din nordul Atenei, pe Muntele Penteli. Orașe și sate, trei spitale, două mănăstiri și un cămin pentru copii au fost evacuate. Zona afectată se află la aproximativ 35 km nord de Atena, însă severitatea incendiului a fost agravată de rafalele puternice de vânt.

În iunie 2024, premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a întors din vacanța sa din Creta pentru a coordona personal eforturile de stingere a incendiilor.

Anul acesta, în luna iunie, pe insula grecească Chios, pompierii se luptă pentru a stinge trei incendii de vegetație de mari dimensiuni care au izbucnit aproape simultan, forțând evacuarea a aproape 20 de sate și a unui centru de primire pentru migranți veniți din Turcia.

Incendiile amenință și plantațiile de mastic din insulă, care reprezintă o sursă importantă de venit pentru locuitori.

Aproximativ 190 de pompieri, sprijiniți de șase aeronave și 38 de autospeciale, încearcă să țină sub control flăcările, au anunțat autoritățile locale. Sute de persoane au fost evacuate în siguranță, iar autoritățile au precizat că, până în acest moment, turiștii aflați pe insulă nu au fost afectați.

În 2025, august se anunță cea mai periculoasă lună în Grecia privind riscul incendiilor de vegetație. Zonele cele mai predispuse la incendii vor fi Attica, Salonic și Peloponez.

În ce perioade și de ce ar trebui evitate aceste destinații din Grecia
Lunile iulie și august sunt perioadele cele mai delicate pentru autoritățile elene. Trei ani la rând pompierii români au avut misiuni în Grecia pentru a își ajuta colegii să stingă incendiile de vegetație.

Elemente precum umiditatea și vântul fac ca flăcările să se răspândească rapid, fiind extrem de greu de controlat.

În vreme ce luna iunie are temperaturi medii de 28-35 de grade, lunile iulie și august devin din ce în ce mai calde, cu temperaturi care se apropie de 50 de grade Celsius.

Cum verifici starea de risc înainte să pleci în vacanță
Cel mai important lucru este să rămâi informat. Mass-media acoperă evenimentele din regiunile Greciei în care au loc incendii de vegetație, așa că informează-te din mai multe surse.

Accesează site-uri oficiale precum cel am Ministerului Afacerilor Externe, unde vei vedea atenționări de călătorie în zonele afectate din Grecia și sfaturi și măsuri de precauție.

De asemenea, în toată Europa, companiile aeriene și turoperatorii te vor ține la curent privind zborurile cu destinația Grecia.

Un search pe Google cu zona în care vrei să mergi și cuvântul incendii te va ajuta să afli dacă poți călători sau nu în siguranță. Totuși, nu uita să verifici site-ul MAE pentru informații oficiale.

Ce faci dacă ești surprins de incendii în vacanță
Creșterea temperaturilor duce la perioade lungi de vreme caldă și uscată, sporind riscul izbucnirii incendiilor necontrolate. Vremea caldă și lipsa precipitațiilor pot face ca suprafețele cu iarbă să devină uscate, ca paiele.

Schimbările climatice înseamnă că este mai probabil să avem perioade prelungite de vreme caldă, așa că este important să iei măsuri de precauție și să știi cum să te protejezi în timpul unui incendiu de vegetație.

Nu-ți pierde calmul. Pune-ți ție și celor dragi un prosop sau o cămașă umedă pe față și îndepărtează-te cât încă focul este departe. Îndreaptă-te spre mare. Dacă nu există mare, caută suprafețe de beton. 

În lunile de vară, riscul izbucnirii incendiilor de vegetație crește. Este important să te familiarizezi cu sfaturile pentru a te proteja de pericolele incendiilor.

• Fii atent. Dacă temperaturile au fost ridicate și nu a plouat o perioadă lungă, șansele de incendii cresc.

• Fii precaut. Multe incendii sunt provocate de activități umane, fie de recreere, fie intenționat. De multe ori, oamenii nu conștientizează riscurile asociate incendiilor, mai ales a celor de vegetație.

• Monitorizează rapoartele despre incendiile din zona în care vrei să mergi prin intermediul mass-media sau al serviciilor locale de urgență.

• Verifică riscul actual de incendiu în zona unde vrei să călătorești și fii la curent cu actualizările venite de la autoritățile române și elene.

Stirea anterioara

Legumele recomandate pentru sezonul de vară

Stirea Urmatoare

Rezultate remarcabile la Bacalaureat 2025 pentru Colegiul Național „Grigore Ghica” Dorohoi: promovabilitate de peste 86% și un elev în top 5 județean

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.