Se pregătesc haosul şi scumpirile în sănătate

Se pregătesc haosul şi scumpirile în sănătate

Ministerul Sănătății este hotărât să organizeze licitații centralizate pentru spitale începând din această vară, dar nimeni nu s-a lămurit cum vor evita autorităţile încă un eșec al acestui mod de împărţire a cheltuielilor.

Timpul trece, întrebările rămân: noua împărțeală a banilor din sistemul sanitar a generat numeroase reacții printre cei afectați într-un mod sau altul, alimentate mai ales de legislația vagă. Trecuți și prin experiența centralizării, cei mai mulți actori din sistemul sanitar nu prevăd o implementare fericită a ideii Ministerului Sănătății (MS), ci mai degrabă o serie de probleme. După ce în numărul anterior am expus mecanismul și am estimat miza acestei schimbări, acum punem față în față soluțiile și argumentele celor care susţin şi pe ale celor care contestă faptul că risipa banilor din sănătate ar putea fi stopată prin achiziţii centralizate în spitale.

În ciuda atâtor reacţii critice la adresa centralizării, oficialii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), veniți în ultimele săptămâni pentru a consilia MS, sunt optimişti: „Informațiile corespunzătoare, sistemul financiar și o echipă de achiziții publice la nivel central cu experiență vor preveni cele câteva dezavantaje care pot apărea în cazul unei achiziții centralizate: blocajele în livrarea la timp a medicamentelor achiziţionate și excesul sau lipsa acestora la nivel național“. Opinia generală este însă aceea că MS ar putea să identifice şi să izoleze aceste găuri negre din bugete şi altfel, după cum am văzut mai sus. Cel mai important aspect pe care toţi doresc să îl vadă „negru pe alb“ este cel al sancţiunilor drastice în cazul unor blocaje în sistem, care au fost menţionate doar verbal. Deocamdată, au loc dezbateri între actorii pe care i-am consultat şi noi şi MS, însă din informaţiile noastre, cel din urmă este ferm pe poziţie.

CE ŞTIM PÂNĂ ACUM DESPRE LICITAŢII, DIN DOCUMENTELE MINISTERULUI

Departamentul de achiziţii al MS a fost transformat într-o unitate care va avea în atribuţii organizarea licitaţiilor naţionale, în care vor lucra 15 oameni.

Toate licitaţiile se vor derula transparent, electronic, prin www.seap.ro, iar  MS va elabora lista cu medicamentele, materialele sanitare şi echipamentele medicale care vor fi achiziţionate, pe acord-cadru, care va putea fi actualizată anual.

Comisii ale MS, alcătuite din câte 5 persoane (3 experţi tehnici şi 2 reprezentanţi ai MS), vor elabora documentaţiile de atribuire şi specificaţiile tehnice pentru produsele ce vor fi achiziţionate.

Înainte cu zece zile de demararea procedurilor de achiziţie de către firmele participante la licitaţii, vor fi organizate conferinţe de consens între operatorii economici interesaţi şi comisii.

Participanţilor la licitaţie le vor fi solicitate mostre din produsele ofertate şi vor exista specificaţii exacte privind serviciile de depozitare, distribuire sau service ale produselor licitate, după caz.

Firmele câştigătoare vor semna un angajament etic, iar în cazul nerespectării acestuia riscă blocarea posibilităţii de a mai participa la licitaţii organizate de către MS, în următorii ani. Sursa: capital.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.