Se dau bani de la stat pentru izolarea casei, panouri solare și alte instalații de energie verde: ce trebuie să știi

Se dau bani de la stat pentru izolarea casei, panouri solare și alte instalații de energie verde: ce trebuie să știi

Până la 10.000 de euro sunt disponibili de la statul român pentru cei care vor să-și sporească eficiența energetică a locuinței, cu condiția să nu stea într-un apartament, ci la casă. Banii merg atât pe proiecte de izolare, cât și pe producerea de energie din surse regenerabile.

Un nou proiect înregistrat în urmă cu câteva zile la Senat pentru dezbatere speră să facă semnificativ mai ușoară obținerea de bani de la stat pentru eficientizarea energetică a caselor, pentru micșorarea costurilor cu energia, un subiect din ce în ce mai arzător pentru români.

Ce trebuie să știe românii care speră la bani de la stat
Se facilitează oferirea „sprijinului financiar necesar creditării acelor investiții menite să genereze, pe de-o parte, creșterea gradului de eficiență energetică a locuințelor individuale, iar pe de altă parte, tranziția către o alimentare cu energie verde”, după cum subliniază inițiatorii măsurii.

Este important de reținut că, după cum se menționează în noul proiect, inițiativa vizează doar imobilele cu destinația de locuință care nu fac parte dintr-un condominiu (în sensul Legii 196/2018) și sunt alcătuite din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acestuia, care satisfac cerințele de locuit ale unei persoane sau ale unei familii, conform avocatnet.ro.

Noua inițiativă se traduce, de fapt, prin facilități de garantare de către stat, în proporție de până la 90%, în mod transparent și nediscriminatoriu, a creditelor acordate de bănci persoanelor fizice cu scopul realizării de investiții pentru creșterea eficienței energetice și/sau pentru instalarea unor sisteme de producere a energiei din resurse regenerabile.

Valoarea maximă a finanțărilor garantate de stat ce vor putea fi acordate unui beneficiar este, potrivit viitoarei legi, de 10.000 de euro (echivalentul în lei), exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente. Finanțarea este garantată pentru o perioadă de cel mult 10 ani. În contextul unor garanții de la statul român, riscurile asumate de bănci sunt mai mici și, în condiții ideal, dobânzile pentru astfel de credite din parte băncilor ar trebui, de asemenea, să fie mai mici.

Pentru a fi beneficiar al acestui program, trebuie să respecți anumite reguli. Vorbim practic de orice persoană fizică ce, la data solicitării creditului de investiții garantat de stat, face dovada deținerii în proprietate exclusivă sau în coproprietate a locuinței ori este titularul dreptului de uz, abitație sau uzufruct, după caz, și prezintă:
un raport energetic al locuinței care să prevadă posibilitatea tehnică și funcțională de implementare a sistemelor menite să genereze o creștere a eficienței energetice cu minimum 30%;
proiectul tehnic în vederea amplasării de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile a căror putere minimă să fie de 4 kW și/ sau a montării de baterii de stocare a energiei electrice cu o capacitate minimă de 3 kWh.

Din momentul obținerii finanțării, beneficiarii au obligația de a finaliza investiția asumată în cel mult un an.

Stirea anterioara

De ce apare și ce este hernia inghinală

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.