ORDONANŢĂ pentru amânarea ratelor la bănci. Ministrul Finanţelor anunţă că joi va fi adoptată OUG de Guvern. DETALII

ORDONANŢĂ pentru amânarea ratelor la bănci. Ministrul Finanţelor anunţă că joi va fi adoptată OUG de Guvern. DETALII

Guvernul pregăteşte o OUG prin care cei care nu pot să îşi plătească ratele pot obţine o păsuire. Cîțu a precizat că perioada va fi de aproximativ 6 luni și că ea va cuprinde și perioada de după expirarea stării de urgență.

Ministrul Finanțelor a făcut un nou anunț care-i vizează pe românii cu rate la bănci. Florin Cîțu a comunicat când vor fi gata măsurile ce vor veni în sprijinul acestora. Florin Cîţu a anunțat că săptămâna aceasta vor fi funcționale măsurile privind ratele la bancă, deoarece s-a aştepat un răspuns de la Banca Europeană. Cîţu a ţinut săp sublinieze că va fi vorba de o amânare, nicidecum de o anulare a ratelor.

Cîțu a precizat că perioada va fi de aproximativ 6 luni și că ea va cuprinde și perioada de după expirarea stării de urgență. "E un prim pas, important pentru a veni cu o soluție în ajutorul tuturor clienților băncilor. Este o soluție pe care o vom anunța joi, ea va fi pe o perioadă mai mare decât starea de urgență. Exact cât va dura, vom scrie în OUG de joi. Va fi mult mai mare pentru că nu știm cât va dura această perioadă și este nevoie de una mai mare pentru că nu știm când se va reveni la normal. Este vorba despre câteva luni. Am agreat o perioadă cu băncile și este de aproape 6 luni. Este vorba despre o păsuire. Nu există condiționalități. Va fi valabilă din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. E o soluție care nu creează probleme pe termen lung.”, a spus Florin Cîțu.

Ministrul de resort a precizat că decizia Guvernului se referă la o păsuire, nu la o ştergere a ratelor datorate băncii.

"Astăzi am avut discuţii toată ziua cu Banca Naţională, seara am discutat şi cu reprezentanţii băncilor şi soluţia este 90% făcută. Păsuirea va fi mult mai mare, pentru că ne gândim că nu ştim în primul rând cât va dura această perioadă. Credem că e nevoie de o perioadă după aceea pentru a reveni la normal şi atunci trebuie să se extindă perioada şi după starea de urgenţă. Va fi vorba despre luni, nu putem vorbi despre ani în acest moment. Mai aproape de şase luni, decât de trei luni... Este vorba despre o păsuire, nu putem să ştergem ratele. Este o păsuire care se va întinde şi după perioada de stare de urgenţă. Pentru persoane juridice avem deja tot felul de instrumente şi vor fi şi pentru persoane fizice. Am mers pe o variantă prin care nu creăm alte probleme birocratice. Nu există condiţionalităţi (pentru amânarea ratelor, n.r.). Decizia va fi valabilă din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial", a subliniat Florin Cîţu.

Marţi seara, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, a menţionat într-o intervenţie la Digi 24 că "în cazul unei rate neplătite a unui credit cauzată de situaţia epidemiei de COVID-19, creditul respectiv nu va fi considerat neperformant".

"În consecinţă, banca nu este obligată să constituie provizioane, să-l declare un credit problemă, să ia măsuri împotriva celui care nu face această plată sau să vină cu costuri suplimentare care se răsfrâng asupra celui care nu plăteşte. Noi am creat acest cadru în care decizia de plată pe care o poate lua fie banca, fie autoritatea statului, printr-o lege sau Ordonanţă de Urgenţă, poate să nu ducă la costuri suplimentare şi să permită creditului respectiv să rămână un credit valid fără constrângerile pe care le-ar impune un credit în care ratele nu sunt plătite", a explicat Suciu.

Banca Naţională a României a anunţat, marţi, că va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor (instituţii bancare şi instituţii financiare nebancare) prin care li se va confirma posibilitatea restructurării creditelor debitorilor şi modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

Astfel, conform reprezentanţilor băncii centrale, amânarea la plată (urmare a unei măsuri generale sau prin negocieri directe cu clienţii), determinată de situaţia actuală, nu trebuie asociată unei noţiuni de dificultate financiară a debitorului. În consecinţă, creditul nu trebuie reclasificat, iar instituţia bancară nu trebuie să constituie provizioanele pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

"Astfel, deşi definiţia stării de nerambursare presupune orice operaţiune de restructurare a unui credit şi trebuie asociată noţiunii de dificultate financiară, în situaţia unui moratoriu (amânare de plată) privat sau public, o astfel de operaţiune nu este apreciată ca o măsură de restructurare, pentru că nu a avut loc din cauza unei dificultăţi financiare a debitorului. Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituţii bancare şi nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID-19, fără aplicarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcţie de valoarea garanţiei şi durata maximă a creditului de consum", se notează într-un comunicat al BNR.

Stirea anterioara

Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, a fost confirmat cu noul coronavirus

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.