Ordonanță dată pe furiș: Amenzi uriașe pentru firmele care nu negociază salariile cu transferul contribuțiilor

Ordonanță dată pe furiș: Amenzi uriașe pentru firmele care nu negociază salariile cu transferul contribuțiilor

Guvernul a dat pe furis o ordonanta de urgenta prin care obliga toate firmele sa initieze negocieri colective in contextul transferului contributiilor in sarcina angajatilor. In caz contrar, amenzile pot ajunge pana la 10.000 de lei.

OUG adoptata miercuri nu prevede explicit sanctiuni pentru patronii care nu organizeaza procesul, insa, Ministrul Consultarii Publice si Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat pentru StartupCafe ca acestia vor fi sanctionati potrivit Legii dialogului social. Adica legea de la care s-au facut derogari ca sa poata fi data ordonanta.

„Ordonanta nu obliga angajatorul sa discute despre cresterea salariului brut. Noi, ca stat, nu putem obliga ce sa se negocieze, noi cream cadrul. Mai departe, ce discuta ei este treaba lor. Noi ii obligam sa se aseze la masa si sa discute. Prin derogare, toti angajatii trebuie sa faca lucrul acesta. Noi am modificat legea 62/2011, pe aceste puncte (legate de cadrul negocierii - n.red.), legea are sanctiuni pentru neinceperea negocierii colective.

Noi am modificat 2 articole care prevedeau de cand incepe negocierea obligatorie, in legea actuala, pentru firmele cu peste 21 de angajati, am derogat de la acest articol si am spus sa inceapa negocierea pentru toata lumea. In perioada aceasta, de o luna de zile, toata lumea incepe negocierea. Apoi, cum o negociaza si ce discuta ei, este treaba lor", a spus Gabriel Petrea pentru sursa citata.

Aceste negocieri trebuie sa aiba loc in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie.

Cat despre cuantumul amenzilor, conform Legii 62/2011 Art. 217 (b) refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.

Acolo unde angajatii nu au un contract colectiv de munca, adica firme cu un numar mai mic de angajati, angajatorul este obligat sa initieze negocierea la nivel colectiv, se arata in OUG.

In acest caz „participa la negociere reprezentantii salariatilor impreuna cu un reprezentant al unei federatii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor salariatilor".

Problemele acestei masuri

Sindicatele si mediul de afaceri au tras cateva semnale de alarma.

„Problema este ca ordonanta de urgenta e atacabila, pentru ca nu a trecut prin circuitul normal. Eu nu stiu sa fi fost trecuta nici macar prin Consiliul Economic si Social, iar aceasta obligativitate a traseului e prevazuta de lege. In mod normal, trebuia trecuta si prin Comisia de Dialog Social, dar eu va spun ce e normal, nu spun ca asta se si practica, sunt doua lucruri diferite", a comentat Bogdan Hossu pentru Ziare.com.

De asemenea, mediul de afaceri arata ca ordonanta reprezinta un mod de a forta companiile sa dea salarii mai mari, contand pe presiunea angajatilor.

„Este o incercare de a obliga companiile private de a creste salariile brute, in contextul in care am vazut ca legile apar si sunt retrase peste noapte. Ce ne vom face daca, dupa vom fi crescut salariile, aceasta OUG va disparea si apoi va aparea un alt nou impozit", a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), pentru cursdeguvernare.ro.

Stirea anterioara

Ce spune ora nașterii despre personalitatea ta

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.