De ce nu verifică Fiscul afacerile Bisericii

De ce nu verifică Fiscul afacerile Bisericii

În acest an, ANAF va împărţi operatorii economici în trei categorii de risc - mic, mediu, ridicat - în funcţie de această clasificare urmând să efectueze controalele periodice. Afacerile Bisericii sunt însă considerate de inspectorii antifraudă drept sigure.

Reprezentanţii ANAF au declarat, pentru HotNews.ro, că la nivelul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală nu a fost evaluat un risc fiscal semnificativ cu privire la activităţile specifice desfăşurate de unităţile de cult religios, care să conducă la o abordare concentrată a acestui domeniu.

În acest context, în perioada 2017-2018 nu au fost efectuate acţiuni de control la unităţi de cult religios care să aibă la bază analize de risc fiscal. Motivele care stau în spatele acestei decizii o reprezintă, potrivit ANAF, faptul că veniturile obţinute de cultele religioase beneficiază, în anumite condiţii, de scutire de la impunere, aceste entităţi fiind totodată exceptate de la utilizarea aparatelor de marcat electronice.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Fiscului, din punct de vedere al impozitului pe profit, veniturile cultelor religioase sunt neimpozabile dacă sunt obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult, dacă sunt obţinute din chirii, din cedarea/înstrăinarea activelor corporale, alte venituri obţinute din activităţi economice, sau sunt venituri din despăgubiri, în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată.”

Din punct de vedere al TVA, Fiscul precizează că nu sunt considerate activităţi economice „livrarea de către organismele de cult religios a următoarelor obiecte: vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, cruciuliţe şi medalioane cu imagini religioase specifice cultului, obiecte de colportaj religios, calendare religioase, produse necesare exercitării activităţii de cult religios, precum tămâia, lumânările, cu excepţia celor decorative şi a celor pentru nunţi şi botezuri.

Având în vedere aceste aspecte, Direcţia Antifraudă nu a evaluat un risc fiscal semnificativ în privinţa activităţilor specifice desfăşurate de unităţile de cult religios, care să conducă la o abordare concentrată a acestui domeniu.

În acest context, în perioada 2017-2018, nu au fost efectuate acţiuni de control la unităţi de cult religios care să aibă la bază analize de risc fiscal. Sursa adevarul.ro

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.