Ce se vă întâmpla cu angajaţii care nu se vor întoarce la muncă din şomaj tehnic? Câţi bani vor putea lua de la stat cei care vor fi concediaţi

Ce se vă întâmpla cu angajaţii care nu se vor întoarce la muncă din şomaj tehnic? Câţi bani vor putea lua de la stat cei care vor fi concediaţi

Ce se vă întâmpla cu angajaţii companiilor care nu se vor întoarce la muncă din şomaj tehnic? Câţi bani vor putea lua de la stat cei care vor fi concediaţi.

Din cauza scăderilor de activitate cauzate de pandemia de COVID 19, o parte dintre angajaţii pentru care companiile cer acum şomaj tehnic nu vor mai reveni la muncă. În cazul în care vor fi concediaţi, angajaţii vor avea posibilitatea să aplice pentru o indemnizaţie de şomaj pe care o vor primi de la stat.

Indemnizaţia de şomaj se acordă la cererea persoanei care şi-a pierdut locul de muncă, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

Conform art.34 alin.(1) din Legea nr.76/2002, şomerii beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;

b) nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă;

c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare;

d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.

Valoarea indemnizaţiei de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, şomerii vor primi 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 de lei în 2020) pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de muncă a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

Potrivit ANOFM, cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, menţionate mai sus, sunt: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani; 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani şi 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. sursa: zf.ro

Stirea anterioara

Zece metode să te ferești de COVID-19 când ieşi din casă

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.