Bani pentru apicultori. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Bani pentru apicultori. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Apicultorii vor putea accesa fondurile Programului Naţional Apicol 2014 – 2016 pentru achiziţionarea medicamentelor, a fundurilor de stupi, a mătcilor, a roiurilor pe faguri şi a familiilor de albine, a stupilor în vederea înlocuirii celor uzaţi, precum și pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.

Valoarea sprijinului financiar, acordat prin Programul Naţional Apicol pentru perioada 2014 - 2016, este de peste 44,5 milioane de lei. Banii sunt alocați de la bugetul de stat, prin Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cele 44,5 milioane de lei sunt alocate în mod aproximativ egal, pentru toți cei trei ani de derulare a programului.

Cei care pot accesa aceste fonduri sunt apicultorii, atât persoane fizice, cât şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asociații, uniuni sau cooperative apicole.

Comisia Europeană participă la finanţarea acţiunilor din Program cu 50% din cheltuielile efectuate de România pentru fiecare acţiune accesată, excluzând TVA.

Un sistem informatic de 8 mil. lei

O prevederea importantă a noului Program este realizarea sistemului informatic pentru identificarea stupilor.

Acesta va avea ca scop evidența numărului de apicultori și a numărului de familii de albine, pe fiecare județ și în întreaga țară.

„În vederea realizării sistemului informatic pentru identificarea stupilor, Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Prof. Dr. G. K. Constantinescu achiziționează, în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la achizițiile publice, atât hard-ul, cât și soft-ul, părți ce compun acest sistem informatic”, se arată în Hotărârea de Guvern a Programului.

Valoarea Programului nu va depăși 8.000.000 lei, fără TVA. De asemenea, realizarea sistemului informatic este scopul de bază al Programului pentru perioada 2014- 2016.

Condiții pentru accesarea banilor din Program

În ceea ce privește eligibilitatea, apicultorii care vor să acceseze fonduri trebuie să întrunească mai multe condiții.

Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

La data depunerii cererii, apicultorul trebuie să fie membru al unei asociații de profil.

Trebuie să aibă pregătire în domeniul apiculturii, confirmată prin adeverinţă/ atestat/ certificat/ diplomă.

Apicultorul trebuie să deţină minimum 50 de familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol.

Apicultorul trebuie să deţină şi să completeze carnetul de stupină, conform legislaţiei în vigoare.

Familiile de albine să fie înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru sigurața alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi în registrul agricol.

Apicultorul trebuie să aibă stupii identificaţi de către formele asociative de profil legal constituite, prin Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Prof. Dr. G. K. Constantinescu.

Achiziţionarea mătcilor să se facă numai de la stupine de multiplicare autorizate.

Achiziţionarea mătcilor, roiurilor pe faguri și sau a familiilor de albine să se facă începând din 1 martie al fiecărui an și este condiţionată de achiziţia de medicamente pentru tratarea acestora.

Termenul limită pentru depunerea cererii şi a documentelor care o însoţesc este data de 1 august a fiecărui an.

Anul trecut, apicultorii români au atras aproape în întregime fondurile alocate prin Programul Național Apicol. Pentru 2012, Programului i-au fost alocate fonduri europene de 3,46 milioane euro și fonduri naționale de aproape 14,7 milioane lei. Banii au fost cheltuiți în proporție de 99,99%, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.