Lansare de carte în cadrul Zilelor comunei Cristineşti - VIDEO

Lansare de carte în cadrul Zilelor comunei Cristineşti - VIDEO

Pe lângă spectacolele muzical-coregrafice oferite de interpreţi şi ansambluri populare din zonă, la sărbătoarea comunei Cristineşti, locuitorii au asistat şi la o lansare de carte. Prima dintre ele, “Monografia comunei Cristineşti” a fost scrisă de dr. în istoria artei populare, Angela Paveliuc-Olariu în colaborare cu prof. dr. Ioan Murariu. Prima parte este una de istorie, numită “Istoria comunei din cele mai vechi timpuri până astăzi”, iar cea de a doua se numeşte “Comuna Cristineşti, studiu etnografic.”

“Localitatea aceasta reprezintă pentru un etnograf un punct extrem de interesant pentru cercetare. Iniţial, am făcut o cercetare în 1975, alături de un grup de etnografi din toată ţara, iar din 1975 am revenit periodic aici, ca să observ evoluţia şi transformările care au intervenit în viaţa acestui sat. Sigur că timpul şi-a spus cuvântul, dar există lucruri foarte interesante pe care le-am descoperit în cercetarea din 1975. Aici mă refer la cultura materială, la arhitectura ţărănească, la bisericile-monumente istorice, la interioarele ţărăneşti, textilele din interior, la portul popular, chiar la obiectele din ceramică”, a declarat dr. în istoria artei populare, Angela Paveliuc-Olariu.

Această monografie este a 15-a carte scrisă de Angela Paveliuc-Olariu şi este rezultatul unei cercetări de 30 de ani. “Fiind satul soţului meu, Paul Olariu, am revenit în acest colţ al Moldovei de mai multe ori şi am avut posibilitatea să aprofundez aceste cercetări. Dacă vrei să scrii o carte serioasă, nu se poate fără muncă foarte multă şi fără o cercetare făcută ca la carte.” Cartea are 570 de pagini şi conform autorilor, “a apărut în condiţii grafice excepţionale, folosindu-se hârtia cea mai bună.” Au fost tipărite 500 de exemplare care vor putea fi găsite la Primăria comunei Cristineşti .

Cea de-a doua carte care a fost lansată în cadrul Zilelor comunei este intitulată “Paleografie chirilică românească” şi îi aparţine prof. dr. Ioan Murariu.  “Această carte conţine un album de documente pentru uzul studenţilor de la facultăţile de drept, filologie, istorie, teologie, ca să poată învăţa scrierea veche, folosită la noi până în anul 1860. Îi va ajuta la citirea documentelor vechi sau la redactarea unei monografii .“ Prof. Dr. Ioan Murariu cercetează documentele comunei Cristineşti încă din anul 1962, iar cele mai multe documente vechi le-a găsit în Arhivele Naţionale din Iaşi, dar şi în arhivele judeţene din Moldova.

Galerie VIDEO, Click AICI!

Sursa: DorohoiNews.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.