Ce se mănâncă de Lăsata Secului. Tradiții și obiceiuri înainte de Postul Crăciunului

Ce se mănâncă de Lăsata Secului. Tradiții și obiceiuri înainte de Postul Crăciunului

Ce se mănâncă de Lăsata Secului 2023, una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri în această perioadă pentru a avea parte de noroc și sănătate. Aflați în rândurile următoare care sunt acestea.

Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023
Postul Crăciunului este unul dintre cele două posturi mari din ani cu o semnificație importantă pentru creștinii de pretutindeni. Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023 are loc pe data de 14 noiembrie. Aceasta este ultima zi dinaintea postului în care oamenii pot mânca dulce.

Potrivit tradiției bisericești, postul începe în seara zilei de 14 noiembrie și durează până pe 24 decembrie inclusiv. Cu toate acestea, în cazul în care cade într-o zi de miercuri sau vineri, postul începe cu o zi înainte.

Ce se mănâncă de Lăsata Secului 2023
Pe data de 14 noiembrie, de Lăsata Secului, există tradiția ca toți membrii familiei să se strângă la masă și să petreacă timp împreună și pentru a sărbători ultima zi, înainte de Postul Crăciunului.

Conform tradițiilor, masa se așază la răsărit, cu o față de masă albă și o icoană lângă. De asemenea, în mijloc trebuie să fie pâinea și sarea. Cei prezenți la masă trebuie să înceapă ospățul cu pâine și sare.

De Lăsata Secului se mănâncă plăcinte cu brânză, friptură, ciorbă și se bea vin. De cele mai multe ori se consumă carne de pui. Tradițiile spun că, dacă pieptul găinii adus la masă este gras, atunci iarna va fi una grea, iar dacă pieptul este slab, atunci va fi o iarnă blândă și o vară rodnică.

Tradiții și obiceiuri
În perioada de post, credincioșii respectă anumite tradiții și obiceiuri. De Lăsata Secului, gospodinele obișnuiesc să pună toate oalele din casă cu gura în jos, astfel încât oamenii să fie feriți de boli și de pagube.

De asemenea, cu o zi înainte de Postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele rămase de la ospăț se pun într-o față de masă, iar în dimineața primei zile de post, se aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:

„Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Acest obicei este respectat chiar și în ziua de azi și se spune că, dacă este respectat, anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din curte. În Postul Crăciunului este bine ca fetele nemăritate să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede.

În seara de Lăsata Secului, oamenii care locuiesc în case își ung ferestrele, ușile și porțile cu usturoi, pentru a ține departe spiritele rele. Totodată, în unele locuri se aprind și focuri în această seară, cu același scop.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Stirea anterioara

Tinctura de propolis: 10 beneficii pentru sănătate, dovedite științific

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.