Ce să faci în Ajun de Sfântul Dumitru ca să ai sănătate şi noroc tot anul

Ce să faci în Ajun de Sfântul Dumitru ca să ai sănătate şi noroc tot anul

Sfinţii Mucenici Marcian şi Martirie sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 25 octombrie. Au suferit martiriul în timpul împăratului Constanţiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare, în vremea tulburărilor provocate de erezia ariană.

Sfinţii mucenici erau ucenici ai Sfântului Pavel, episcopul Constantinopolului, cel care, aflat în exil la Cucuz, a fost strangulat de către arieni (adepţi ai lui Arie, preot din Alexandria, a cărui învăţătură susţinea că Fiul nu a fost din veşnicie, ci că a fost o fiinţă creată şi subordonată Tatălui. Erezia ariană, care încerca să surpe însăşi temelia Bisericii prin negarea dumnezeirii Fiului, a fost condamnată de Sinodul I Ecumenic de la Niceea, în anul 325).

După moartea episcopului Pavel, Sfinţii Marcian şi Martirie au fost îndemnaţi de către eretici să părăsească mărturisirea ortodoxă, formulată în primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) şi refuzând au fost executaţi prin decapitare.

Sfântul Dumitru pică vineri, 26 octombrie 2018, și este cea mai mare sărbătoare religioasă a toamnei. De aceea, mulți creștini se îngrijesc de datinile strămoșești și iau în calcul superstițiile. Ce trebuie sa faci, ca să parte de sănătate, belșug și noroc în toate.

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomene cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.

De Sfântul Dumitru sau Sâmedru există o mulțime de tradiții și superstiții. Spre exemplu, în ajun, oamenii fac celebrele.... focuri vii. pentru a avea sănătate, noroc și belșug tot anul, în ajun de Sfântul Dumitru, adică pe 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”. Atunci, oamenii obișnuiesc să aprindă focuri mari e dealuri sau în curți. Copiii, tinerii, dar și adulții sar peste foc pentru a fi sănătoși sau pentru a se căsători, după caz. Suntem siguri că vă reamintiți celebrele focuri care se fac, de obicei la țară, prilej cu care oamenii se întâlneau și petreceau până în zori de zi.

Rolul focului este de a alungă atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușă și cărbuni.

De Sfântul Dumitru, femeile în vârstă obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregătesc pomeni pentru cei morți: de Sâmedru se împarte colivă și colaci în formă de cruce.

Sfântul Dumitru marchează sfârșitul toamnei și venirea iernii. De Sfântul Dumitru, toate frunzele pomilor cad, semn că Natura întreagă se pregătește să cedeze locul zilelor înghețate de iarnă.

Stirea anterioara

Autoturism avariat oprit la Vârfu Câmpului. Ce grozăvie au descoperit polițiștii când l-au verificat pe șofer!

Stirea Urmatoare

Șoferii au interzis! Amenzi pentru cei care merg să facă poze în lanul de rapiță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.