Calendar Ortodox 27 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie – Sfântul Ștefan

Calendar Ortodox 27 decembrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie – Sfântul Ștefan

Pe 27 decembrie 2021 este pomenit Sfântul Ștefan, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. A fost primul martir creștin, recunoscut pentru minunile săvârșite.

Sfântul Ștefan este sărbătorit pe 27 decembrie 2021, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. A fost primul martir creștin, dar și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos. A fost condamnat la moarte de către autoritățile Iudaice din Ierusalim.

Sfântul Ștefan avea misiunea de a demonstra că Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci în Vechiul Testament. Datorită credinței sale, Sfântul a fost împuternicit de Dumnezeu să săvârșească minuni.

Sfântul Ștefan, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, prăznuit pe 27 decembrie 2021
Sfântul Ștefan, marcat cu cruce roșie în calendarul ortodox, este sărbătorit anual pe 27 decembrie. Avea credință în Dumnezeu, motiv pentru care a fost înzestrat cu puterea de a săvârși minuni.

Tocmai pentru că putea face minuni, Sfântul Ștefana a stârnit furia autorităților iudaice. Acestea l-au chemat la judecată în fața Sinedriului, un tribunal al vechilor evrei, unde a fost acuzat de blasfemie și pentru că „strica” Legea lui Moise.

A primit pedeapsa cu moartea, fiind ucis cu pietre în anul 33, potrivit creștinortodox.ro. Se spune că trupul său ar fi ajuns în mormântul unui creștin, iar moaștele sale au fost descoperite în anul 415.

Pe mormântul său a fost scris „chiliel”, care înseamnă „cunună” în limba ebraică, întrucât el a fost primul dintre creștini care a luat cununa muceniciei.

Aproape 460.000 poartă numele Sfântului Ștefan și derivate din acesta, astfel că își serbează ziua onomastică.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan
La fel ca orice sărbătoare marcată cu cruce roșie, și Sfântul Ștefan vine cu o serie de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate de credincioși.

În această zi se fac pomeniri pentru cei care au murit în împrejurări dramatice. Pachetele cu mâncare se împart și persoanelor tinere care poartă numele Sfântului Ștefan.

Creștinii care au probleme de sănătate trebuie să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ștefan pentru a-i ajuta la vindecare. Icoana îi va ajuta și pe cei care se judecă cu persoane foarte orgolioase.

Totodată, Sfântul trebuie cinstit prin fapte bune pentru ca cei dragi să fie sănătoși și să fie spor în casă. Cei care au avut conflicte trebuie să se facă pace.

În anumite zone din Muntenia se prepară „Pâinicile lui Ștefan”. Sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac și trebuie unse cu miere. Pâinicile se fac în forme rotunde.

Aceste pâinici amintesc de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan și se sfințesc la biserică. Se împart copiilor săraci.

Tot pe 27 decembrie se prepară și se împart mucenici cu miere și nucă. Acestea amintesc de moartea Sfântului Mucenic Ștefan.

Se spune că cei care fac baie în ziua de 27 decembrie vor fi curați tot anul. Potrivit credinței populare, copiii care se nasc în această zi vor fi cei mai norocoși.

Există și interdicții în ziua în care este prăznuit Sfântul Ștefan. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se spală, nu se coase și nu se face curățenie, altfel îți alungi norocul din casă.

Sunt interzise și bârfele, înjurăturile, uneltirile și tot ce poate întuneca sufletul omului. Nu e bine să te cerți cu nimeni în această zi, indiferent dacă ai sau nu dreptate. Nu sunt recomandate drumețiile montane și deplasările în zone izolate.

Rugăciune către Sfântul Ștefan
“Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ştefane, cel ce ai preaslăvit pe Dumnezeu în trupul tău de mucenic, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinşi de ispite şi de nevoi, ci te roagă Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea aceasta şi să depărteze de la noi pe tot vrăjmaşul pornit asupra noastră, pentru păcatele noastre.

Roagă-te pentru noi, sfinte al lui Dumnezeu, cu aceeaşi căldură cu care te-ai rugat pentru ucigaşii tăi! Roagă-te să depărteze de la noi tot păcatul, ispita, necredinţa, necazul, boala şi mustrarea Lui cea dreaptă şi să ne apere pe noi, poporul Său. Ca prin rugăciunile tale fiind mântuiţi, să lăudăm nespusa bunătate a lui Dumnezeu în vecii vecilor. Amin!”

Stirea anterioara

Fructul care te scapă de problemele digestive după Crăciun „O felie este utilă!”

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.