Calendar ortodox, 10 februarie. Sfântul Haralambie. Ce este interzis să facem în această zi

Calendar ortodox, 10 februarie. Sfântul Haralambie. Ce este interzis să facem în această zi

Scrierile ortodoxe ne învață că astăzi este o mare zi pentru credincioși! Se spune că astăzi bolnavii se pot vindeca de boli.

Astăzi 10 februarie, este prăznuit Sfântul Haralambie iar oamenii cer preotului să facă agheazmă la biserică deoarece persoanele care beau această apă sfinţită şi au credinţă se pot vindeca de mai multe boli.

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, din Asia Mică, Turcia de astăzi, în vremea împăratului Septimu Sever (193-211, conform scrierilor ortodoxe.

În această zi, oamenii obişnuiesc să ducă la biserică colivă şi colaci, pentru a fi sfinţite de preot înainte de a fi împărțite persoanelor bolnave. Tot în această zi, se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte dificilă.

Tradiția populară ne spune că dacă plouă astăzi, fenomenul meoteorologic va dura mult timp. De asemenea, femeile fac un colăcel în unele regiuni ale ţării, îl rup în patru şi le aruncă spre cele patru puncte cardinale pentru a alunga duhurile şi spiritele rele departe de casă.

Ce ne spune credința ortodoxă despre Sfântul Haralambie
Când Sfântul Haralambie a împlinit 113 ani a fost supus la diverse chinuri deoarece nu a lepădat credinţa în Hristos. Tradiția populară spune că, în timpul torturilor, mâinile guvernatorului Lucian s-au lipit de trupul sfântului şi au rămas acolo până când mucenicul a făcut rugăciune. Când au văzut această minune, cei care îl chinuiau s-au convertit la creştinism.

„Mare este taina aceasta, Doamne, că m-ai învrednicit a vedea înfricoşata Ta slavă. Doamne, de-Ţi place Ţie, mă rog să dai slavă numelui Tău, ca oriunde se vor pune moaştele mele şi se va cinsti pomenirea mea, să nu fie foamete în locul acela sau aer stricăcios, care să piardă rodurile. Ci să fie mai ales în locurile acelea pace şi sănătate trupească, mântuire sufletească şi îndestulare de grâu şi vin, cum şi înmulţire de dobitoace, pentru trebuinţa oamenilor.

Doamne, Tu ştii că oamenii sunt trup şi sânge, iartă-le lor păcatele şi le dă îmbelşugare din rodurile pământului, ca, cu îndestulare, pentru osteneala lor, să se sature şi să se îndulcească, preamărindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Dătătorul tuturor bunătăţilor; iar roua ce se pogoară de la Tine, să le fie tămăduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsă peste tot darul Tău şi îi izbăveşte de boala ciumei”, este rugăciunea rostită de Sfânt.

Ce alți sfinți sunt pomeniți în această zi
Conform calendarului ortodox, astăzi, 10 februarie, este pomenită și Sfânta Muceniță Valentina.

„Cinstita Valentina, fecioară fiind și nesuferind să vadă neomenia și cruzimea celor săvârșite, s-a umplut de îndrăzneală și când i s-a poruncit ca să aducă jertfă idolilor, căci acolo lângă scaunul de judecată se găsea un jertfelnic, ea l-a izbit cu picioarele și l-a surpat împreună cu focul ce era pe el”, scrie doxologia.ro despre Sfânta Muceniță Valentina.

Stirea anterioara

Au fost anunțate restricții drastice în Franța. Stare de urgență până la 1 iunie!

Stirea Urmatoare

Meteorologii au emis o informare meteo de precipitații slabe, sub formă de ninsoare, în nordul Moldovei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.