Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Buna Vestire, cea mai mare sărbătoare a Maicii Domnului. De ce se manancă pește în această zi

Buna Vestire, cea mai mare sărbătoare a Maicii Domnului. De ce se manancă pește în această zi

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

În tradiţia populară, prăznuirea Bunei Vestiri, 25 martie, este asociată cu numeroase superstiţii şi practici pe care încă le mai regăsim în lumea satului.

Sărbătoarea Bunei Vestiri, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Fiul Domnului, este corelată cu diverse practici devenite tradiţii şi superstiţii. Astfel, în cultura populară se crede că cine se ceartă de Buna Vestire va avea parte de supărări tot anul. De aceea, se spune că această zi este una aducătoare de veşti bune.

Totodată, este recomanat să nu dormi prea mult în această zi, pentru a nu fi leneş şi somnoros întregul an. În calendarul popular, această zi este numită şi Ziua Cucului. Potrivit tradiţiei, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!“. De aceea, în popor se spune că este bine să ai stomacul plin şi buzunarele pline de bani pentru a avea belşug în următorul an. Etnologii au mai identificat în lumea satului o altă practică. În unele zone, craca pe care a cântat cucul de ziua lui era tăiată şi pusă în apa de scăldat pentru a aduce noroc în dragoste tinerelor de măritat.

De Buna Vestire sau Blagoveştenie este indicat să se aşeze pe pragul casei, considerat de folclorişti loc sacru, de trecere, pâine şi sare, drept hrană pentru îngeri. În unele zone, exista obiceiul de a se face foc în curte, în apropierea uşii, iar pe acesta se puneau trei străchini cu apă, sare şi pâine, care se dădeau apoi de pomană. Tot această zi este legată de mai multe practici privind purificarea spaţiului, de la tras clopotele pentru a alunga spiritele malefice până la scuturarea straielor şi a covoarelor prăfuite peste iarnă.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte. Se prepară şi se conumă peşte pentru a fi tot anul „ca peştele în apă“. Se crede că, în această zi, pescarii nu trebuie să arunce mămăliga în apă, pentru ca acea apă să fie protejată. Una dintre cele mai cunoscute superstiţii legate de această zi este cea care anunţă vremea de Paşti. Se spune că aşa cum va fi vremea în ziua de Blagoveştenie aşa va fi şi de Înviere.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani