Buna Vestire, cea mai mare sărbătoare a Maicii Domnului. De ce se manancă pește în această zi

Buna Vestire, cea mai mare sărbătoare a Maicii Domnului. De ce se manancă pește în această zi

În tradiţia populară, prăznuirea Bunei Vestiri, 25 martie, este asociată cu numeroase superstiţii şi practici pe care încă le mai regăsim în lumea satului.

Sărbătoarea Bunei Vestiri, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Fiul Domnului, este corelată cu diverse practici devenite tradiţii şi superstiţii. Astfel, în cultura populară se crede că cine se ceartă de Buna Vestire va avea parte de supărări tot anul. De aceea, se spune că această zi este una aducătoare de veşti bune.

Totodată, este recomanat să nu dormi prea mult în această zi, pentru a nu fi leneş şi somnoros întregul an. În calendarul popular, această zi este numită şi Ziua Cucului. Potrivit tradiţiei, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol era semn rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!“. De aceea, în popor se spune că este bine să ai stomacul plin şi buzunarele pline de bani pentru a avea belşug în următorul an. Etnologii au mai identificat în lumea satului o altă practică. În unele zone, craca pe care a cântat cucul de ziua lui era tăiată şi pusă în apa de scăldat pentru a aduce noroc în dragoste tinerelor de măritat.

De Buna Vestire sau Blagoveştenie este indicat să se aşeze pe pragul casei, considerat de folclorişti loc sacru, de trecere, pâine şi sare, drept hrană pentru îngeri. În unele zone, exista obiceiul de a se face foc în curte, în apropierea uşii, iar pe acesta se puneau trei străchini cu apă, sare şi pâine, care se dădeau apoi de pomană. Tot această zi este legată de mai multe practici privind purificarea spaţiului, de la tras clopotele pentru a alunga spiritele malefice până la scuturarea straielor şi a covoarelor prăfuite peste iarnă.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte. Se prepară şi se conumă peşte pentru a fi tot anul „ca peştele în apă“. Se crede că, în această zi, pescarii nu trebuie să arunce mămăliga în apă, pentru ca acea apă să fie protejată. Una dintre cele mai cunoscute superstiţii legate de această zi este cea care anunţă vremea de Paşti. Se spune că aşa cum va fi vremea în ziua de Blagoveştenie aşa va fi şi de Înviere.

Stirea anterioara

Meteorologii anunță „gerul din aprilie”. După 20 de grade cu plus, vine lapovița de Paște

Stirea Urmatoare

Șoferii au interzis! Amenzi pentru cei care merg să facă poze în lanul de rapiță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.