Aşa-i datina străbună [VIDEO-FOTO]: Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi

Aşa-i datina străbună [VIDEO-FOTO]: Seminarul Teologic „Sf. Ioan Iacob” Dorohoi

Vineri, 24 februarie 2012, la Seminarul Teologic “Sf. Ioan Iacob“ Dorohoi a avut loc activitatea “Asa-i datina străbună”, în baza unui parteneriat încheiat între Seminarul Teologic Liceal “Sf.Ioan Iacob” Dorohoi reprezentat de Pr. Prof. Constantin Muha în calitate de director, de Pr.Prof. Ionuţ Creţu, Prof. Magda Şoptică, Prof. Gianina Butescu, Prof. Cristina Ignat în calitate de coordonatori, Şcoala cu clasele I-VIII Ibăneşti reprezentată de D-na Mariana Magopeţ în calitate de director şi Centru de zi Ibăneşti reprezentat de D-na Camelia Lavric.

Alături de elevii Seminarului şi ai Şcolii “Ştefan cel Mare “ Ibăneşti au fost şi mătuşa Aurelia Racu de la Ibăneşti, o reprezentantă a folclorului a tradiţiilor botoşănene şi mătuşa Elena Ignat din Paşcani. A fost refăcut ambientul unei case ţărăneşti cu obiecte de epocă- vârtelniţe, furci şi fusuri, lăicere, scoarţe, lăzi de zester, icoane - în cadrul căruia s-a desfăşurat acţiunea ca atare, prin lucru manual, cântece populare, zicale, urări culese din folclorul naţional. Grupuri de fete şi băieţi înveşmântaţi în costume populare au cântat şi dansat.

Prin această actvitate s-a încercat a se menţine vie pâlpâirea vlăguită a flăcării spiritului naţional a învăţăturilor lăsate din moşi – strămoşi. De asemenea, activitatea a reprezentat un îndemn la o nouă călătorie prin apele destul de tulburi ale culturii noastre, a tuturor celor care cred că trecutul este acea pârghie care ne face să tindem spre un prezent, spre un viitor mai frumos.

Reîntorcându-ne spre tradiţii şi obiceiuri străvechi, ne îndreptăm privirea spre cei ce vin după noi, cu reflecţie spre viitor, copii noştri. Prin ei încercăm să renaştem datinile străvechiului nostrum  plai, prin mesaje frumoase, prin şezători. Păstrarea, cunoaşterea perpetuarea valorilor spirituale asigură dăinuirea poporului. Amintindu-ne de ele, ne bucurăm, ne odihnim, ne îndulcim sufletul cu o picătură de miere,  “pierduţi” în “oceanul” numit tezaur folcloric.

O picătură în acest Ocean au vărsat şi elevii implicaţi în aceste activităţi. Sunt doar câteva secvenţe din tradiţie, căci, precum se ştie “câte bordeie, atâtea obiceie. Prof. Ignat Cristina Ionela

Prin acest gen de activităţi, Seminarul reia tradiţia creată de pr. dr. Dumitru Furtună, întemeietorul şi primul director la Seminarului Teologic din Dorohoi, la 1923. Elevii seminarişti susţineau reprezentaţii artistice în satele din jurul Dorohoiului, culegeau piese de folclor, poezii, colinde ş.a. din zonele de unde proveneau, aducându-le la Seminar, unde părintele Furtună, renumit folclorist şi etnograf, le prelucra, redându-le publicului spectator.

Este o îmbinare între clasic şi modern, o reiterare a identităţii de Neam, Cultură, Tradiţie şi Credinţă. Aceşti copii, băieţi şi fete care studiază la Seminar vor deveni la rându-le formatori în mijlocul comunităţilor în care vor sluji ca preoţi şi profesori. Trebuie să poarte cu ei acest stindard al patriotismului, considerat desuet după 1990, o chestiune tipic comunistă - dar de fapt una din pietrele de temelie ale unui Neam. În timp ce alţii au aprofundat  sorgintea lor ca Neam, la noi s-a înregistrat din păcate o dezicere de mai tot ceea ce a fost tradiţie sănătoasă, importând surogate ieftine, de prost gust gen Halowen, Valentine’s Day ş.a., pângăritoare de inocenţă, pur comerciale, fără un fond tradiţional, în defavoarea frumoaselor obiceiuri autentice şi pline de valoare, prin oferirea ocaziei de regăsire sufletească. Am văzut chiar diplome acordate în unele unităţi şcolare pentru schimonosirea fiinţei  umane în cadrul halowen-ului, lucru pe care personal îl consider grotesc. Nu mai promovăm frumosul ci hidosul, obligând copiii care farmecă prin frumuseţea şi nevinovăţia lor să adere la curente foarte periculoase pe termen lung.

Revenind la frumosul şi utilul tradiţiilor şi patriotismului, Seminarul are parteneriate  de colaborare cu Ansamblul „Balada Bucovinei” - Suceava condus de maestrul George Sârbu, Clubul Elevilor Dorohoi, Casa Municipală de Cultură Dorohoi ş.a., promovând prin corurile şi cenaclul artistic din cadrul Seminarului candoarea tinereţii creative şi deopotrivă, descoperitoare de valori în tezaurul folcloric al Neamului Românesc. Pr. prof. Muha Constantin.

 

Sursa: DorohoiNews.ro

[nggallery id=81]

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pompierii au intervenit la stingerea a trei incendii de vegetație uscată în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.