Zeci de mii de persoane afectate. Condiţii draconice la pensionarea anticipată fără penalizare

Zeci de mii de persoane afectate. Condiţii draconice la pensionarea anticipată fără penalizare

Legea pensiilor sancţionează drastic ieşirea din activitate înainte de îndeplinirea condiţiilor prevăzute în lege. Reducerea poate ajunge la 45% din pensia cuvenită

Aproape 15.000 de pensionari beneficiază în acest moment de pensie anticipată fără penalizare din cele peste cinci milioane de persoane care primesc indemnizaţie.

Alţi 99.464 de pensionari au ieşit din activitate mai devreme decât prevede legea şi beneficiază în acest caz de pensie anticipată parţială.

Aceasta înseamnă că pentru fiecare lună de pensie anticipată parţială un pensionar primeşte mai puţin cu 0,7% decât ar fi primit în mod normal, sancţiune valabilă până la împlinirea vârstei legale de pensionare. Totodată, legea mai spune că reducerea financiară nu poate depăşi 45% din valoarea indemnizaţiei.

Bucureşteanul R.I. are 62 de ani şi lucrează ca instalator. Anul trecut, a vrut să afle dacă şi cu ce pensie poate ieşi anticipat din activitate. „Soţia mea este pensionară şi a suferit un atac cerebral în urma căruia a rămas paralizată. Nu are cine s-o îngrijească şi m-am gândit că mă pot pensiona ca să ne fie mai uşor. Am depus dosar la Casa de Pensii, anul trecut. Aveam o vechime de 39,2 ani în câmpul muncii şi în urma calculelor a rezultat o pensie de 420 de lei. Pentru aproape 40 de ani de muncă mi s-a părut prea puţin aşa că am renunţat", declară bărbatul.

Potrivit deciziei de pensionare eliberate în august 2012, valoarea pensiei normale în cazul lui ar fi fost puţin peste 700 de lei, însă pentru că nu îndeplinea condiţiile legale de pensionare fără penalizare i s-a redus indemnizaţia cu 295 de lei. „Pentru a beneficia de pensie anticipată ar fi trebuit să aibă o vechime în muncă de 43 de ani. Adică cei 35 de ani vechime maximă prevăzută de lege, plus încă opt ani", a explicat Angelica Mihail, directorul de comunicare al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Decizia neanulată, încă valabilă

Dacă însă bucureşteanul în cauză nu a solicitat anularea deciziei de pensionare în termenul legal de 30 de zile de la comunicare nu se mai poate bucura de pensie fără penalizare decât la împlinirea vârstei legale de 65 de ani. Nu mai poate depune alt dosar chiar dacă ajunge la vechimea de 43 de ani. "El are calitatea de pensionar, fără pensie pusă în plată. Este în anticipată parţială", a explicat directoarea de la CNPP.

La împlinirea celor 65 de ani de vârstă i se vor adăuga anii de vechime în plus faţă de ce prevede legea, precum şi armata care este considerată şi ea vechime în muncă, potrivit legislaţiei în vigoare. „Armata şi studiile superioare cu frecvenţă nu se iau în considerare la pensia anticipată, ci doar la cea pentru limită de vârstă", a adăugat Angelica Mihail. Aceste bonusuri mai urcă puţin punctul de pensie.

Modul de calcul la anticipate

„Pentru a stabili dacă cineva poate beneficia sau nu de pensie anticipată fără penalizare este foarte important să ştim luna şi anul naşterii.Vârstele de pensionare şi anii de vechime sunt conţinute în tabelele din anexele legii şi după aceste tabele ne ghidăm. Cei opt ani de vechime în plus ceruţi de lege se adaugă la vechimea maximă prevăzută în tabel, separat pentru femei şi bărbaţi", a explicat Angelica Mihail principiul de calcul.

În acest moment, vechimea în muncă a unei femei care doreşte pensionare anticipată fără penalizare trebuie să fie de aproape 30 de ani, la care se adaugă încă opt ani. Pentru a se putea pensiona fără penalizare, potrivit actualei legi, adică la vârsta standard de 60 de ani (perioada maximă de reducere a vârstei în cazul anticipatei fiind de cinci ani) şi la 43 de ani de vechime, un bărbat ar trebui să se fi angajat la 17 ani. Asta dacă nu a lucrat în condiţii speciale, fapt care se adaugă ca vechime suplimentară. Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.