Românii de peste 50 de ani, priviți cu ochi buni de angajatorii din străinătate. Ce job-uri le oferă

Românii de peste 50 de ani, priviți cu ochi buni de angajatorii din străinătate. Ce job-uri le oferă

Chiar dacă sunt mai greu de plasat, românii de peste 50 de ani au șanse reale de angajare pe piața muncii din străinătate. Acest lucru se întâmplă pentru că, spre deosebire de cei din România,  angajatorii din străinătate pun accent pe experiența profesională a candidatului și nu neapărat pe vârstă. Candidații trebuie doar să fie apți de muncă, din punct de vedere fizic și psihic, și să se încadreze în cerințele job-ului.

Ajunși la vârsta la care cei mai mulți dintre ei se gândesc deja la pensie, puțini sunt însă dispuși să înceapă o viață nouă, în altă țară. Și asta în ciuda ofertei existente și a unor salarii pe care nu le-ar putea câștiga în țară.

Tatiana Cipileaga, director al companiei de plasare a forței de muncă în străinătate Europrorecruit, a declarat pentru Yahoo! News că domeniile în care sunt plasate persoanele de peste 50 de ani sunt cele de îngrijire vârstnici sau copii, asistență medicală,  menaj, lucrători calificați sau necalificați în domenii industriale, precum depozite sau construcții, dar și specialiști în producția alimentară , precum bucătari, ajutor de bucătari, măcelari, sau în domeniul logistic, precum șoferi profesioniști.

Asta face ca, în ciuda faptului că cei mai mulți români care sunt plasați în străinătate prin intermediul agenției condusă de Tatiana Cipileaga au vârsta cuprinsă între 22 și 45 de ani, în ultimele luni, șase persoane de peste 50 de ani au fost angajate în diferite țări. Acestea au primit un job în domenii industriale și în asistență medicală.

Cifra este una relativ mică pentru că cea mai mare piedică a persoanelor ajunse la această vârstă și care ar vrea să obțină un job în străinătate rămâne faptul că nu cunosc engleza sau o altă limbă străină.

Salariu egal cu cel al angajaților tineri

Spre deosebire de România, unde vârsta înaintată poate fi un criteriu pentru acordarea unui salariu mai mic,  odată angajate în străinătate, persoanele respective primesc aceeași leafă ca și angajații mai tineri.

Câștigurile variază în funcție de specializare și domeniu, acestea fiind cuprinse între 1.000 și 2.500 de euro, potrivit Tatianei Cipileaga.

„Domenii pentru care pot aplica sunt asistență socială, îngrijire copii, construcții, transport de mărfuri, depozite automatizate, agricultură, măcelarie, restaurante și hoteluri, precum și multe alte posturi ocazionale, cerute de angajatori”, a afirmat reprezentanta agenției de plasare.

Ea a precizat însă că pentru cele mai multe posturi, este obligatorie cunoașterea limbii engleze, care este un factor decizional la angajare.

Există însă și posturi pentru care nu se cer limbi străine, cum ar fi cele disponibile în agricultură sau unele în construcții, dar “acestea apar cu o frecvență redusă pe piața muncii din străinătate”.

Portretul românului de peste 50 de ani care pleacă în străinătate

Fie că este șomer sau are un loc de muncă, dar este plătit prost, românul de peste 50 de ani pleacă în străinătate pentru bani.

„Există mai multe tipologii de oameni cu vârste de peste 50 de ani pe care i-am plasat până acum, de pe tot teritoriul României. În general, sunt persoane cu studii medii și superioare, unii dintre ei având locuri de muncă în țară cu salarii mici sau medii, dar care nu le ofereau perspective, alții șomeri. În general, motivele plecării sunt cele financiare, majoritatea încercând să găsească o modalitate de a-și întreține familiile și a avea un trai decent”, după cum a spus reprezentanta  Europrorecruit.

Aceasta a dat exemplul plasării unui bărbat din județul Ilfov, în vârstă de 54 ani, care a fost angajat pe un post de infirmier în Marea Britanie.  Candidatul mai lucrase în străinătate pe alte poziții, dar de data aceasta a vrut să plece definitiv din țară.

„Fiecare candidat are o motivație diferită, unii dintre ei vor să se stabilească împreună cu familia în străinătate, alții doresc să plece pe o anumită perioadă la muncă, astfel încât banii câștigați să-i ofere în țara un trai decent”, a mai spus Tatiana Cipileaga.

Planuri de pensionare în noua țară

Aceasta a adăugat că cei care doresc să plece definitiv din țară pentru un loc de muncă au în vedere posibilitatea de a se pensiona în țara respectivă.

„Avem programe de muncă, unde angajatorii oferă astfel de planuri de pensionare care pot fi accesate de candidații noștri, odată angajați în țara respectivă. Aceste aspect sunt discutate cu angajatorii din țările respective, diferă în funcție de țară și de angajator. De regulă, pensia medie nu este mai mică decat salariul minim pe economie din țara respectivă”, a explicat reprezentanta agenției de recrutare și plasare.

Sfaturi pentru cei care vor să lucreze în străinătate

În ceea ce privește sfaturile pe care recruiterul le dă persoanelor de peste 50 de ani care se gândesc să plece la muncă în străinătate, primul dintre ele este acela de a fi mai puțin reticenți la o schimbare și mai puțin sceptici, fiindcă aceste aspecte fac mai dificil procesul de plasare.

De asemenea, aceștia ar trebui să verifice din surse oficiale, precum Inspectoratul Teritorial de Muncă, agenția de plasare cu care vor să colaboreze.

„Din păcate, multe persoane verifică o companie doar din surse neoficiale cum ar fi forumurile. Oamenii ar trebui să știe ca pe acestea, poate scrie oricine sub protecția anonimatului, fără a putea fi tras la răspundere. Pe anumite forumuri se acceptă doar comentarii negative, deci cei care au feedback pozitiv nu pot să-și expună părerile”, a mai spus Tatiana Cipileaga.

Un alt sfat venit din partea recruiterului este ca persoanele care vor să obțină un job în străinătate să învețe limba engleză, necesară pentru majoritatea locurilor de muncă disponibile.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.