Lucruri pe care le poți și pe care nu le poți controla ca părinte

Lucruri pe care le poți și pe care nu le poți controla ca părinte

Educatia copiilor este un lucru vital al “meseriei” de parinte. Vrem atat de mult ca micutii nostri sa fie bine crescuti, siguri pe ei, sa invete bine, sa fie ascultatori incat dorim sa detinem permanent controlul. Si cu cat vrem sa stapanim toate fraiele cu atat este mai greu sa educi copilul.

Multi dintre parinti s-au confruntat cu acesta problema. Cu cat voiai mai mult sa stapanesti un copil furios, cu atat mai furios devenea. Solutia pare a fi simpla, cu cat renuntam la ideea de a controla copilul, comportamentul si alegerile lui, cu atat mai multa putere avem.

Iata ce sfaturi au specialistii in psihologia copiilor de la EmpoweringParents.

De ce vor parintii sa detina controlul?

Sa admitem adevarul. Suntem fortati de societate. “Rusinea” ca un copil este mai “cuminte”, mai “ascultator” decat al nostru ne face sa punem presiune pe noi si pe copilul nostru. In al doilea rand, ne controleaza “teama” ca nu se va alege nimic din copilul nostru daca-l “scapam din mana”. In al treilea rand, face parte din natura umana. Nu prea ne plac situatiile neprevazute, asa ca incercam sa controlom totul pentru ca nimic sa nu ne ia prin surprindere.

Ca parinti, credem ca aceasta este responsabilitatea noastra: sa controlom copiii pentru a-i tine mereu pe drumul cel bun. Insa, acest lucru este posibil numai daca folosesti forta fizica. Ceea ce nu e cazul. Poti ameninta, poti mitui, poti recompensa, poti implora, poti invinovati sau face de rusine o persoana pentru a-l indrepta catre ceea ce tu crezi ca e bine. Totusi, nu poti influenta o persoana sa faca ceva decat daca iti permite sa o influentezi, indiferent daca persoana respectiva are 8, 18 sau 80 de ani.

De ce trebuie ca parintii sa renunte la control

Sa te lupti cu ceva ce nu poti controla, ce nu depinde de tine, este un razboi pierdut din start. Vei sfarsi lipsit de energie, furios, frustrat, rusinat. Tot ce trebuie sa faci este sa depui toate eforturile catre lucrurile pe care le poti controla, care iti dau putere si incredere. Surprinzator sau nu, sunt mai multe lucruri care depinde de tine si pe care le poti tine in frau decat cele care nu sunt.

Iata, asadar, care sunt lucrurile care depind, intr-adevar de tine, ca parinte, si cele pe care nu le poti influenta, deci nu are sens sa te “zbati”.

1. Poti controla cerintele pe care le setezi copilului, astfel incat el sa stie ce vrei de la el. Exemplu: “Vreau de la tine sa iti poti stapani nervii fara sa lovesti pe altcineva”.

2. Poti controla variantele pe care i le dai copilului atunci cand este nervos. Exemplu: “Vreau sa stii ca atunci cand este extrem de nervos te poti plimba, poti aculta muzica, poti vorbi la telefon cu un prieten sau orice altceva te ajuta sa te linistesti. Apoi, cand esti calm, putem vorbi sa rezolvam problema”.

3. Poti controla consecintele care urmeaza a fi suportate de catre copil daca el alege sa nu-ti ia in seama cerintele si asteptarile. Exemplu: “Esti baiat /fata mare acum, ai 15 ani. Daca lovesti pe cineva se cheama agresiune fizica si poate chema politia. Mi-ar parea extrem de rau sa se intample asta, asa ca sper ca vei alege sa-ti controlezi furia, fara sa devii violent”.

4. Iti poti controla comportamentul. Cand te superi si devii nervos pentru ce a facut copilul, ii dai acestuia un exemplu. Ca sa fii un model demn de urmat, paraseste camera, fa exercitii de calmare si astfel il inveti cum sa-si stapaneasca furia, fara sa devina violent.

5. NU poti controla comportamentul copilului. Oricat de mult te-ai stradui nu poti controla comportamentul copilului, nu-i poti controla alegerile. Puterea ta consta in capacitatea de a-ti tempera propria furie si de a-ti stapani comportamentul.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.