IHTIS: Asistența juridică pentru persoanele cu handicap

IHTIS: Asistența juridică pentru persoanele cu handicap

In cazul in care persoanele cu handicap sunt in imposibilitate partiala sau totala de a-si administra bunurile, acestea beneficiaza de PROTECTIE juridica sub forma CURATELEI sau TUTELEI.

CE ESTE CURATELA?

Curatela = Institutie reglementata de Codul familiei, în Capitolul III, art.152-157, care are ca scop ocrotirea juridica a unor persoane fizice aflate in situatii speciale, prevazute de lege - persoane capabile, dar care, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, nu poate personal sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare.

Parintele, reprezentantul legal, tutorele, sau organizatia neguvernamentala al carei membru este persoana cu handicap o poate asista pe aceasta in fata instantelor judecatoresti competente -  avand calitatea de CURATOR. Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa, dupa trei ani de la numire.

Curatela este organizata de autoritatea tutelara si se instituie la cerere sau din oficiu, dar cu consimtamantul celui reprezentat si nu aduce atingere capacitatii acestuia.

CE ESTE TUTELA?

Tutela se exercita numai in interesul minorului (art. 114 din Codul Familiei), fiind o institutie de ocrotire a minorului lipsit de ingrijirea parintilor sai (cazul parintilor decedati, necunoscuti, disparuti etc).

Tutela este o sarcina gratuita (art. 121 din Codul Familiei).

Tutela este indicata - SI - persoanelor in varsta care nu se pot apara singure si care astfel pot fi pacalite sa incheie acte juridice defavorabile lor. Asadar, tutela se poate impune – SI - unei persoane debile mintal care a depasit varsta copilariei. Aceste persoane, fiind lipsite de capacitatea de exercitiu sau avand capacitatea de exercitiu restransa, vor fi reprezentate in instanta prin tutorele desemnat de Autoritatea Tutelara.

TUTORELE exercita drepturile si indeplineste obligațiile ce ii revin, in baza tutelei, in scopul ocrotirii intereselor altei persoane. Astfel, TUTORELE POATE administra averea, se ocupa de cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lor profesionala, ii reprezinta in justitie sau in fata autoritatilor statului etc.

Tutela este o sarcina legala obligatorie si cel ce a fost numit tutore nu poate refuza aceasta incredere decat in cazurile anume prevazute de lege (art. 118 din Codul Familiei);

Tutela este o sarcina personala, cel numit tutore fiind tinut sa exercite el insusi atribuțiile calitatii sale. Numai Autoritatea tutelara poate schimba sau inlocui un tutore.

Tutela se exercita sub supravegherea, indrumarea si controlul Autoritatii Tutelare (art. 136 din Codul Familiei); Delegatii autoritatii tutelare au dreptul sa viziteze copiii la locuința lor si sa se informeze pe orice cale despre felul in care sunt ingrijiti, crescuti si educati.

„Auto-reprezentarea este un factor important in viata oricui. Sunt insa si situatii cand pentru a evita o serie de probleme este necesara Asistenta Juridica. Este foarte important ca, in functie de situatie, sa fie luata decizia cea mai buna” - Mihaela Mihaescu

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.