Guvernul a aprobat noi reglementări privind creșterea și îngrijirea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Guvernul a aprobat noi reglementări privind creșterea și îngrijirea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate

Guvernul a aprobat miercuri o hotarare prin care completeaza procedura de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copiilor cu cel putin un parinte plecat la munca in strainatate, serviciile de care acesti copii pot beneficia, precum si modul de lucru al autoritatilor publice cu atributii in domeniul asistentei sociale si protectiei copilului.

Principalele modificari aduse prin hotararea aprobata de Guvern vizeaza, printre altele, "sprijinirea si eficientizarea procesului de identificare a tuturor copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si a celor care au revenit in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni".

„Potrivit actului normativ, serviciul public de asistenta sociala va solicita in ultimul trimestru al fiecarui an unitatilor scolare aflate pe raza lor administrativ-teritoriala, informatii cu privire la copiii: cu un singur parinte plecat in strainatate; cu ambii parinti plecati in strainatate; cu parintele unic sustinator plecat in strainatate; reveniti in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni", precizeaza Guvernul.

Sursa citata adauga ca unitatile scolare vor trimite serviciului public de asistenta sociala listele nominale cu toti copiii aflati in aceste situatii, in cel mult 15 zile de la solicitare care vor cuprinde, de asemenea, datele personale si adresele de domiciliu ale copiilor si ale familiilor acestora.

„Dupa primirea datelor, serviciul de asistenta sociala are obligatia de a se deplasa la domiciliul copilului si de a verifica daca parintele plecat in strainatate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum si desemnarea unei persoane eligibile pentru ingrijirea copilului. Pentru a fi eligibila, o persoana trebuie sa fie majora, sa faca parte din familia extinsa si sa indeplineasca toate conditiile materiale si morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil. In plus, persoana care se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului are obligatia de a furniza datele de contact ale parintilor plecati in strainatate si de a face dovada mentinerii legaturilor cu acestia", precizeaza Guvernul.

Totodata, in primele sase luni de la nominalizarea persoanei, serviciu public de asistenta sociala va vizita o data la doua luni domiciliul persoanelor desemnate, in vederea informarii si consilierii acestora privind raspunderea ce le revine in cresterea si ingrijirea copilului, ulterior vizitele urmand a fi realizate semestrial.

Potrivit actului normativ, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala urmareste randamentul scolar al copilului si, in cazul scaderii acestuia, il informeaza in scris pe invatator sau diriginte care are obligatia de a solicita sprijinul consilierului scolar.

Ministrul pentru romanii de pretutindeni, despre votul prin corespondenta si cei plecati la munca in strainatate - Interviu

Nu in ultimul rand, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala va solicita sprijinul unui psiholog sau al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului atunci cand exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului. De asemenea, prin noile modificari legislative se are in vedere identificarea copiilor care se afla in situatii de risc de separare de familie.

„In urma vizitelor, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala va intocmi un raport ce va fi adus la cunostinta atat familiei, cat si persoanei care ingrijeste copilul, raport ce va contine informatii cu privire la performantele scolare, starea fizica a copilului, grupul de prieteni si anturajul acestuia. In cazul in care, in urma evaluarii, se constata ca exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului, situatia scolara si integrarea acestuia in mediul scolar nu se imbunatatesc, starea sa de sanatate este degradata sau este constatata afilierea copilului la grupuri cu un comportament infractional, reprezentantul social are obligatia de a solicita in scris sprijinul serviciilor de specialitate, in conformitate cu problemele remarcate. In cazul identificarii unor semne de abuz/ neglijenta/ exploatare, va fi contactata directia generala de asistenta sociala si protectia copilului pentru initierea procedurilor prevazute de lege", precizeaza Guvernul.

Conform datelor centralizate la nivel national, in evidentele autoritatilor administratiei publice locale se aflau, la 30 septembrie 2014, aproximativ 83.000 de copii cu cel putin un parinte plecat in strainatate. Sursa: ziare.com

Stirea anterioara

Elevii nemulțumiți de neacordarea manualelor școlare

Stirea Urmatoare

Doina Federovici: 8 autogunoiere noi pentru județul Botoșani - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.