Ce poate împiedica executarea hotărârilor judecătoreşti

Ce poate împiedica executarea hotărârilor judecătoreşti

Astfel, în vechea reglementare, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, infracţiune prevăzută de art. 271 din vechiul Cod penal, putea fi săvârşită prin împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti prin ameninţare (caz în care pedeapsa era închisoarea de la șase luni la trei ani) sau violenţă (caz în care pedeapsa era închisoarea de la unu la cinci ani) faţă de organul de executare.

Infracţiunea putea consta şi în fapta de a împiedica o persoană de a folosi, în tot sau în parte, un imobil deţinut în baza unei hotărâri judecătoreşti, pedeapsa aplicabilă fiind închisoarea de la trei luni la doi ani sau amenda. Dacă fapta menţionată anterior era săvârşită prin ameninţare, pedeapsa era închisoarea de la șase luni la trei ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin violenţă, pedeapsa era închisoarea de la unu la cinci ani. Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti putea fi săvârşită şi prin sustragerea de la executarea anumitor măsuri de siguranţă - cele prevăzute în art. 112 lit. c), d) şi g) din vechiul Cod penal -, pedeapsa fiind închisoarea de la o lună la trei luni sau amenda, ori prin neexecutarea, cu rea-credinţă, a pedepselor complementare aplicate firmelor - cele prevăzute de art. 714 şi art. 715 alin. (2) din vechiul Cod penal-, pedeapsa, în acest caz, fiind închisoarea de la trei luni la un an sau amenda.

Actuala reglementare

La momentul actual, infracţiunea de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti, prevăzută de art. 287 din noul Cod penal, este pedepsită cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă şi poate fi săvârşită prin: a) împotrivirea la executare, prin opunerea de rezistenţă faţă de organul de executare; b) refuzul organului de executare de a pune în aplicare o hotărâre judecătorească prin care este obligat să îndeplinească un anumit act; c) refuzul de a sprijini organul de executare în punerea în aplicare a hotărârii, de către persoanele care au această obligaţie conform legii; d) neexecutarea hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea în muncă a unui salariat; e) neexecutarea hotărârii judecătoreşti privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către persoana interesată; Sursa: Capital.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Accident! Două mașini s-au izbit în comuna Hilișeu Horia – FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.