Vărsatul de vânt se poate lua prin strănut

Vărsatul de vânt se poate lua prin strănut

La grădiniţa sau şcoala pe care o frecventează copilul tău sunt multe cazuri de varicelă? Puştiul tău nu a făcut încă această boală? Ce e de făcut şi cum evoluează vărsatul de vânt ne spune dermatologul Cătălin Ivănuş.

„Varicela este o boală a copilăriei, contagioasă de altfel, fiind mai frecventă între vârsta de 2-14 ani şi o fac mai ales cei cu imunitatea scăzută. De aceea, în perioada de iarnă şi la început de primăvară este bine să li se administreze copiilor cât mai multe vitamine", este de părere dr. Cătălin Ivănuş.

Se transmite foarte rapid

Virusul ce cauzează varicela se transmite foarte repede de la o persoană la alta. Cel mai frecvent mod de răspândire este pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale şi nazale. Dar nu este exclusă nici contaminarea prin aer, prin strănut sau tuse, de la persoane bolnave.

Dacă ai ghinionul să faci varicelă nu vei ştii decât după 10-14 zile cât durează perioada de incubaţie. Pericolul cel mai mare începe cu 1-2 zile înainte de apariţia băşicilor cu lichid şi continuă cât timp acestea erup treptat pe tot corpul, dar şi pe interior, în gură şi gât.

Când nu mai eşti contagios?

De abia când veziculele se transformă în cruste, care cad, poţi spune că nu mai eşti contagios. "Cu totul, procesul de instalare şi vindecare al bolii durează cam 5 săptămâni, dintre care trei trebuie să stai izolat în casă. În tot acest timp, bubiţele se pudrează cu alcool mentolat sau talc mentolat pentru a le usca mai repede şi pentru a evita ruperea lor", ne sfătuieşte specialistul.

Odată cu erupţia cutanată apar şi unele simptome ale bolii, care-ţi creează un real discomfort: febră, mâncărime, dureri musculare şi de cap, inflamarea ganglionilor submandibulari sau chiar o stare de agitaţie. Mulţi doctori sunt de părere că varicela este bine să se facă la o vârstă mai mică, deoarece copiii o tolerează altfel decât adulţii. La 30-40 de ani formele bolii pot fi mai grave şi pot da complicaţii. Sursa: click.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pompierii au intervenit la stingerea a trei incendii de vegetație uscată în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.