Unul din cinci români ia antibiotice fără reţetă. Practica periculoasă care creează superbacteriile ce nu mai pot fi tratate

Unul din cinci români ia antibiotice fără reţetă. Practica periculoasă care creează superbacteriile ce nu mai pot fi tratate

Uneori pentru că o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare uşurinţă. Alteori pentru că pacienţii se tratează după ureche, iar unii farmacişti sunt de acord să le vândă aceste pastile fără reţetă. Datele ultimului raport al Comisiei Europene arată că 18% dintre români obişnuiesc să ia antibiotice fără a avea o reţetă de la un medic, asta în timp ce media europeană la acest capitol este de doar 3%. Experţii din domeniul sănătăţii avertizează că abuzul de antibiotice poate duce la sfârşitul medicinei moderne.

Infecţiile ar putea redeveni principala cauză de mortalitate în următorii ani. Avertismentul vine din partea medicilor, care se declară îngrijoraţi de consumul excesiv şi abuziv de antibiotice. ”Infecţiile reprezentau principala sursă de mortalitate la nivel global în urmă cu 100 de ani. După introducerea în practică a antibioticelor, incidenţa deceselor provocate de infecţii a scăzut considerabil”, afirmă conf. dr. Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş".

După aprope un secol însă, medicul sugerează că ne-am putea întoarce în acelaşi loc. Utilizarea excesivă a antibioticelor creşte rezistenţa microbilor la aceste medicamente, lucru ce ar putea duce la apariţia unei bacterii ce nu s-ar putea trata cu niciun antibiotic existent în prezent în farmacii.

Statisticile de specialitate arată că zilnic 600.000 de români urmează un tratament cu antibiotice. Această cifră ne clasează pe locul doi la nivel de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de antibiotice. Datele arată că într-un an un român din doi urmează un tratament cu antibiotice.

Grecii sunt singurii europeni care iau mai multe antibiotice decât noi. Pe locul trei la nivel de UE la capitolul consumului mare de antibiotice se află Belgia, urmată de Cipru şi Franţa, potrivit ultimului raport al Comisiei Europene pe această temă. La polul opus se află Olanda, Estonia, Letonia, Ungaria şi Austria.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sau membrii comisiei de sănătate din Comisia Europeană au atras în numeroase rânduri atenţia că utilizarea în exces a antibioticelor poate avea consecinţe dezastruoase pentru omenire. Sursa: Gandul.info

Stirea anterioara

Eurovision 2015 s-a terminat cu scandal: Cine contestă trupa Voltaj

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.