Trebuie să renunțăm la pâine dacă vrem să slăbim?
In timp ce unii oameni evita painea de teama sa nu se ingrase, nutritionistii o recomanda chiar si in curele de slabire. Pentru pierderea în greutate, trebuie să luați în considerare tipul și consumul acestuia.
Pâinea este un aliment esențial care oferă sațietate și crește nivelul de serotonină din creier, ceea ce îmbunătățește starea de spirit. Pentru a nu crește în greutate, trebuie să limitați aportul de pâine la 25% din aportul total de calorii la o masă. De asemenea, există diferențe în dietele de slăbire și tipurile acestora. De exemplu, pâinea cu făină albă are un indice glicemic ridicat și conține cele mai multe calorii și carbohidrați din orice varietate.
Pâinea din cereale integrale conține mai multe proteine, fibre, vitamine și grăsimi decât pâinea albă. Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, la suprimarea poftei de mâncare și la furnizarea de energie. Fibrele din seminte si cereale (orz, grau, ovaz, porumb, hrisca, mei si seminte de in) sunt bogate in fibre, care sustine tranzitul intestinal, ofera o senzatie de satietate si previne supraalimentarea. De asemenea, pâinea cu maia este o opțiune excelentă pentru cei care sunt sensibili la gluten.
Cum să o incorporezi în dieta ta pentru a avea grijă de silueta?
1. Alege pâinea integrală în locul pâinii albe. De asemenea, asigurați-vă că grâul integral este primul ingredient enumerat pe eticheta produsului;
2. Asigurați-vă că soiul pe care îl alegeți are un conținut ridicat de fibre (3-6g fibre/100g produs). De asemenea, căutați ingrediente care favorizează pierderea în greutate, cum ar fi nucile și semințele, pe etichetele produselor;
3. Evitați soiurile care conțin zahăr adăugat, sirop de fructoză, zaharoză și sirop de porumb;
4. Leagă consumul de pâine de alimentele care conțin macronutrienți, cum ar fi proteinele sau grăsimile sănătoase. Unele dintre aceste alimente pot fi: pui, ton, ouă, avocado și hummus. De asemenea, evitați pâinea încărcată cu carbohidrați, precum cartofii sau orezul;
Pâinea există de ceva vreme, la un moment dat pâinea albă a devenit faimoasă și s-a răspândit pentru că oamenii au crezut că dacă rafinați mai mult mâncarea va deveni mai bună, dar s-au înșelat, deoarece rafinarea fibrelor și majoritatea vitaminelor și mineralelor se pierd. Pâinea primește multă vină pentru că face parte din categoria carbohidraților, dar într-o dietă variată și echilibrată, carbohidrații joacă un rol foarte important în sănătate. Dietele noastre includ adesea și cereale (de preferință cereale integrale) ca opțiuni de carbohidrați.
O recomandare generală este să consumați 6 porții de cereale pe zi. Pe măsură ce cerealele integrale și derivatele și-au găsit locul în dietele noastre, pâinea și-a găsit în sfârșit locul în dietele variate de care avem nevoie pentru o sănătate optimă. Conține vitamine din complexul B și fibre, care ne ajută la o digestie adecvată și ne mențin sătui mai mult timp. De aceea recomandam să mănânci pâine integrală. Urmăriți etichetele alimentelor și urmăriți să alegeți pâine cu mai mult de 5-6 grame de fibre la 100 de grame de produs.
Dacă pâinea din grâu integrală este singura sursă majoră de carbohidrați din masă, urmărește un sfert din cantitatea pe care o mănânci - gândește-te la 4 porții pe o farfurie. O felie de pâine integrală reprezinta o portie, 1-2 felii ar trebui să fie suficiente, în funcție de cantitatea de mâncare pe care o consumi.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.