Ţine în frâu stresul de la serviciu

Ţine în frâu stresul de la serviciu

La job te simţi obosit(ă), iritabil(ă), îţi pierzi uşor concentrarea sau entuziasmul şi problemele de sănătate se amplifică. E posibil să suferi de stres!

Sondajele arată că trei salariaţi din patru suferă mai mult sau mai puţin de stres la job, mai ales ca urmare a unei suprasolicitari, a termenelor dificil de respectat, a exigenţelor din ce în ce mai mari din partea clienţilor sau a unui ritm prea rapid.

A trăi sub presiune

Stresul este înainte de toate o reacţie normală de adaptare la o situaţie. Într-o societate care cere din ce în ce mai multă productivitate, anumite persoane au nevoie de situaţii de urgenţă, de conflicte sau de complexitate pentru a se putea descurca la serviciu cât mai eficace. Alţii, dimpotrivă, reacţionează violent la aspecte care li se par a fi agresiuni. Dacă stresul este eliminat, echilibrul revine. Dar dacă devine cronic, este periculos, fiindcă pompează multă energie şi aşteaptă constant ca organsimul să se adapteze. Modifică echilibrul nervos şi hormonal şi scade capacitatea de concentrare şi productivitatea. Fără a uita de căderile psihologice, mai mult sau mai puţin severe, sau probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea.

Cum stăpâneşi stresul

·    Remediu miraculos nu există, dar poţi urma câteva sfaturi de igienă de viaţă care te vor ajuta să fii zen:

·    evită tutunul, cofeina, care te calmează în prima fază, dar pe termen lung nu fac decât să adâncească angoasa;

·    caută să ai o alimentaţie echilibrată, eventual completeaz-o cu vitamine şi oligoelemente;

·    cultivă o ambianţă familială şi socială armonioasă;

·    la serviciu învaţă să spui nu, să deleghezi, să cumunici;

·    fă-ţi mici plăceri: la prânz, ia masa în afara locului de muncă, eventual cu prieteni sau persoane agreabile;

·    seara, fă plimbări scurte înainte de a ajunge acasă, puţin shopping etc.

·    nu-ţi concentra viaţa doar pe muncă, caută mereu noi centre de interes;

·    destinde-te: mergi pe jos, fă gimnastică, yoga, stretching, saună... orice activitate plăcută care diminuează stresul;

·    încearcă să dormi corect fără ajutor medicamentos. Calitatea somnului condiţionează forma fizică şi echilibrul psihic al zilei.

Atenţie!

Dacă stresul nu dispare, consultă medicul de familie sau pe cel de medicina muncii. Fiecare poate interveni, la nevoie. Sursa: libertatea.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului European la sediul AJOFM Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.