Temperatura optimă frigider și congelator. La ce valori trebuie setate vara

Temperatura optimă frigider și congelator. La ce valori trebuie setate vara

Sigur ți-ai pus și tu, măcar o dată, întrebarea: care este temperatura optimă pentru frigider și congelator? Dacă nu știi care este temperatura ideală pentru ca alimentele tale să reziste cât mai mult timp, din acest articol vei afla care sunt reperele ideale pentru acestea.

În ziua de astăzi, facem mare risipă de mâncare. Cumpărăm foarte multe alimente pe care le păstrăm, iar după o perioadă le aruncăm. Frigiderele și congelatoarele sunt pline cu produse de care uităm și ne trezim peste ceva timp că s-au stricat sau au expirat. Conform statisticilor, fiecare om irosește în medie 353 grame de hrană pe zi.

Pentru ca alimentele să fie proaspete pentru o perioadă cât mai îndelungată, temperatura din frigider și congelator trebuie să fie optimă, altfel, ne putem trezi cu probleme grave de sănătate. De cele mai multe ori, atunci când cineva își achiziționează un frigider îl lasă setat la temperatura cu care el vine din fabrică. Ei bine, acest lucru este bine, însă nu întotdeauna.

Temperatura optimă a frigiderului diferă în funcție de sezon, însă trebuie să fie cuprinsă între 0 și 5 grade Celsius. Pe timp de vară, este recomandat ca temperatura din frigider să fie mai scăzută cu 1-2 grade Celsius decât iarna. Astfel, dacă iarna este ținut la 5 grade, vara ar fi indicat ca acesta să fie ținut la 3 grade.

În privința congelatorului, temperatura ideală este de -18 grade Celsius. Multe dintre aparatele frigorifice permit setarea temperaturii între -20 și -14 grade Celsius. Această temperatură va asigura o eficiență maximă de răcire și un consum optim de energie. Pe timpul verii, când îl folosești mai des pentru înghețată, carne și legume, este bine să setezi o temperatură între -18 și -20 de grade.

Important! Când decongelezi carnea și peștele, lasă-le în frigider peste noapte, pentru a minimiza riscul de contaminare. Decongelarea la temperatura camerei favorizează dezvoltarea bacteriilor, ceea ce nu este de dorit mai ales în zilele călduroase de vară.

Temperatura din frigider diferă de la un raft la altul
Este important de subliniat faptul că bacteriile se dezvoltă cel mai bine între 10 și 60 de grade Celsius. De aceea, se recomandă verificarea, din când în când, a temperaturii atât a frigiderului cât și a congelatorului. Toate alimentele au un termen de valabilitate, iar dacă sunt stocate în condiții optime, își vor menține prospețimea pentru o perioadă mai lungă de timp.

Un alt lucru import de știut este faptul că deși setezi o temperatură pentru tot frigiderul, aceasta este diferită în funcție de zonă. De exemplu, cel mai rece este pe raftul de jos și pe raftul central, unde este recomandat să ții brânzeturile, untul, preparatele din carne, precum și mâncarea gătită.

În general, pe raftul superior temperatura este mai ridicată cu jumătate de grad sau un grad, iar aici pot fi ținute dulciurile și fructele care necesită să stea la frigider. De asemenea, pe ușa frigiderului este ușor mai cald și aici pot fi ținute sticle și borcane cu diverse gemuri și conserve.

Stirea anterioara

Ce nume se sărbătoresc de Florii

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.