Șapte reguli pentru cea mai sănătoasă dulceață

Șapte reguli pentru cea mai sănătoasă dulceață

Noi, gospodinele, abia asteptam sa vina toamna ca sa ne facem provizii in camaruta, din legume si fructe. Muraturi, dulceturi, gemuri si magiunuri, copiii abia le asteapta si nu doar ei. Si adultii asteapta sa uite de dietele restrictive si sa-si mai rasfete din cand in cand papilele gustative, dar pentru a fi sigur ca te bucuri de cea mai sanatoasa dulceata trebuie sa ai grija la modul de preparare.

1. Alege fructe indeajuns de dulci ca sa nu fie necesar adaosul de zahar
Consumul de zahar iti da peste cap orice dieta ai tine si nici macar nu este sanatos. Sa nu uitam ca si copiii consuma dulceata si gem si nu doar adultii, deci avem un motiv in plus sa facem dulceata cat mai sanatoasa. Chiar si nutritionistii spun ca zaharul natural sau indulcitorii naturali sunt cei mai buni si mai sanatosi. Te poti bucura de o aroma si un gust deosebit. Nu este greu sa alegi fructe ce contin cantitati mari de zahar. Sa stiti ca nu doar dulceturile din fructe sunt delicioase, ci si cele facute din legume. Sa nu uitam de dulceata de ardei iuti, care are o aroma exotica deosebita si care ne duce cu gandul la mancarurile mexicane picante, dar si dulci in acelasi timp.

2. Fructele trebuie sa fie nutritive
Daca tot consumam un mic deliciu de ce sa nu contina cat mai multe vitamine si minerale ca sa contracareze efectele zaharului asa ca alege fructe despre care stii ca au valori nutritionale ridicate, care aduc si beneficii pentru sanatate. Dulceturile trebuie vazute ca pe ceva sanatos si nutritiv daca sunt facute corect. De exemplu, gutuile aduc o multime de beneficii fie ca sunt consumate sub forma de dulceata sau compot. Pot trata si preveni afectiuni precum hepatita, ulcerul, hemoroizii, problemele pancreatice, cu plamanii si rinichii, dar si multe alte afectiuni.

3. Fructele trebuie sa fie cat mai proaspete, foarte coapte, sanatoase si nealterate
Fructele trecute isi pierd din nutrienti si degeaba sunt consumate pentru ca nu primesti beneficiile dorite pentru sanatate si nici pentru silueta. Alegand doar fructe coapte si proaspete, vei fi sigura ca organismul tau va beneficia de o cantitate ridicata de antioxidanti, care au rolul sa ne pazeasca organismul de radicalii liberi si de degradarea celulara.

4. Nu mai folosi acele prafuri pentru fixare (fix-uri)
Stiu ca sunt foarte la moda pentru a fixa bine dulceata, dar din nefericire, sunt pline de aditivi si conservanti. Acestia afecteaza flora intestinala si pot produce diverse dezechilibre in organism si chiar scaderea sistemului imunitar.

5. Foloseste zahar, dar cu masura
Desi nu este recomandat consumul de zahar, mai ales daca nu este de provenienta naturala, nu ai cum sa faci o dulceata buna si consistenta daca nu pui macar putin. As mai sugera si zaharul cu pectina, dar cu conditia ca pectina sa fie naturala. Poate nu stiati, dar pectina este o substanta care se obtine din fructe, iar daca este amestecata cu apa, capata aspectul unei gelatine.

Cantitatea de zahar este marea problema a dulceturilor, pentru ca aceasta trebuie "sa se lege" asa cum spun gospodinele inraite. Zaharul trebuie adaptat in functie de fructe. Unele nu contin prea mult zahar natural, iar altele da. Ei bine, cele cu cantitati mari de zahar nu necesita un adaos mare fata de cele fara mult zahar. Fructe ce contin mult zahar:
Mere
Gutui
Prune

6. Nu utilizati aspirina
Nu se considera a fi necesara, mai ales daca ai grija la procesul de pasteurizare. Plus de asta, aspririna din dulceata poate afecta persoanele care iau anticoagulante.

7. Dezinfectati foarte bine borcanele
Calitatea unui gem poate fi afectata si de unele bacterii din borcane. Plus de asta, daca vreti ca dulceata sa reziste pe timp de iarna trebuie sa aveti grija. Conteaza foarte mult igiena si se pare ca nu este suficient sa speli jumatate de minut borcanul cu apa si detergent pentru vase. Este necesar ca procesul de dezinfectare sa dureze 3 zile. In prima zi, borcanele se fierb in apa si se lasa la racit, iar in cele 2 zile ramasese repeta procedeul, dupa care se pun intr-un loc ferit de lumina. Doar asa vei scapa de spori, bacterii si formele vegetative ale drojdiilor.

Stirea anterioara

Scandal monstru între Călin Geambașu și tatăl său. „Nu pot să uit că m-ai obligat să mănânc pe capacul de la WC”. Acuzații grave

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.