Reţeta electronică, un eşec anunţat: Sistemul le dă de furcă medicilor şi farmaciştilor

Reţeta electronică, un eşec anunţat: Sistemul le dă de furcă medicilor şi farmaciştilor

Bilanţul realizat la finalul primei luni de eliberare a reţetelor în format electronic confirmă opiniile scepticilor, care prevedeau un eşec, pentru că sistemul nu a fost pregătit pentru introducerea acestei proceduri.

Cele mai multe nemulţumiri sunt în legătură cu deficienţele Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), care determină blocaje în sistem. La Brăila, sistemul este în testări şi 25% din farmacii nu au încă dotările necesare, la Tulcea jumătate din farmacii nu au aceste dotări şi reţeta electronică este primită cu rezerve de pensionari, iar Galaţiul este, în pofida trainingurilor minuţioase de la CJAS, pe lista judeţelor codaşe la eliberarea reţetelor electronice.

Brăila: oficial sistemul merge, neoficial e în testări

La Brăila, oficial, sistemul funcţionează. Neoficial, este în testări. „Reţetele, cea electronică şi cea clasică, vor merge în paralel. Deocamdată se fac teste. Medicii de familie trebuie să acceseze SIUI ca să poată tipări reţetele electronice. Am vrea să fim printre primii care să implementăm reţeta electronică, dar nu depinde de noi, ci de CNAS, care trebuie să pună la punct sistemul informatic. Depinde, de asemenea, şi de medicii de familie, cărora le acordăm aproape permanent asistenţă", a declarat directorul de contractări al CJAS Brăila, Roxana Fotin, la recenta şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, de la Prefectura Brăila. La o lună de la implementarea sistemului, farmaciile brăilene nu sunt în totalitate pregătite să elibereze astfel de reţete. Din cele 63 de farmacii aflate în contract cu CJAS Brăila, 15 nu au dotarea pentru preluarea reţetei electronice, şase nu au comunicat nicio situaţie, iar 42 spun că sunt pregătite.

La Tulcea, pensionari nemulţumiţi

Şi la Tulcea, reţeta electronică a fost printre subiectele de discuţie la şedinţa Comitetului Consulta­tiv de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. Directorul interimar al CJAS, Gheorghe Ifrim, a pre­zentat avantajele trecerii la eliberarea medicamentelor prin noua procedură, însă reţeta electronică îi nemulţumeşte pe pensionari, pentru că, dacă până acum, din lipsa banilor, îşi puteau cumpăra tratamentul numai pentru jumătate de lună şi reveneau după două-trei pentru a-şi lua restul de medicamente, cu reţeta electronică, nu mai pot să îşi cumpere medicamentele în două tranşe, pentru că reţeta nu poate fi introdusă în sistem dacă pacientul nu cumpără integral schema de tratament. Numărul reţetelor eliberate este redus, una din cauze fiind că numai jumătate dintre farmaciile din judeţul Tulcea au logistica necesară.

Constanţa - mici blocaje

Nici la Constanţa medicii nu au eliberat prea multe reţete în format electronic. Potrivit preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Constanţa , Vasile Rizea, eliberarea reţetelor electronice este destul de redusă pentru că la foarte multe farmacii sunt probleme în sistem: „Am primit la farmacie o reţetă eliberată în sistem electronic pe care nu am putut să o eliberez. Am fost la cabinetul medicului care o eliberase şi acolo reţeta figura. Problema apare la noi: nu o găsim în sistem".

Galaţiul, pe locul 5 în topul „codaşilor"

În pofida faptului că în luna iunie directoarea CJAS Galaţi, Olimpia Buzia, a organizat întâlniri cu grupuri mici de medici şi farmacişti pentru a explica minuţios toate detaliile noii proceduri şi lucrurile păreau să fie în regulă, Galaţiul este pe locul 5 în topul judeţelor codaşe, cu 567 prescrieri şi 336 eliberări de reţete electronice.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.