Rețeta care trebuie respectată pentru ca puiul tău să aibă rezultate bune la școală

Rețeta care trebuie respectată pentru ca puiul tău să aibă rezultate bune la școală

Studii pedagogice, bazate pe observatie, au aratat ca randamentul activitatii scolarilor variaza de dimineata pana seara, în functie de reguli si de anumiti factori. Parintii, pe de alta parte, au observat comportamentul copilului, imediat dupa trezirea din somn, dimineata, pana catre ora 9.00, si au vazut ca randamentul de lucru este redus în acest interval. Dupa cateva minute însa, mai ales dupa ce se spala si este gata sa-si înceapa ziua, copilul devine mai vioi. Totusi, în prima ora de activitate, randamentul copilului este înca redus, scolarii mai mici sunt înca nelinistiti, unii nu-si gasesc locul, altii sunt somnolenti, îsi concentreaza cu greu atentia, raspunsurile la întrebari nu au vioiciune, se lasa asteptate si adesea sunt nesatisfacatoare.

Stimulii verbali sunt greu diferentiati. Operatiile de gandire, de memorie, de reprezentare sunt lente si cu lipsuri, iar vorbirea, mai înceata ca de obicei, nu reuseste sa cuprinda în mod suficient de nuantat materialul pe care copilul îl proceseaza cu ajutorul analizorilor auditivi, vizuali, olfactivi, motori etc. Copilul pricepe mai greu si retine mai putin din materialul predat în clasa, rezolva cu dificultate si cu erori o tema mai grea la matematica, face greseli de ortografie la o dictare, obtine note mici la lucrari de control. Aceste lucruri nu trebuie sa ne mire. În prima ora de lucru a programului de clasa, activitatea nervoasa superioara a copilului este înca dominata de inhibitia de protectie care a cuprins întreaga scoarta cerebrala si întinse regiuni subcorticale în timpul somnului.

Trecerea tuturor celulelor nervoase de la starea de somn la starea de veghe, cu o buna capacitate de activitate, nu se face imediat, ci lent, printr-o intrare treptata în activitate. Pedagogii cunosc aceasta perioada de început a activitatii zilnice scolare si în organizarea muncii lor tin seama de aceasta. Dupa aproximativ o ora de la începerea activitatii, comportamentul copiilor se modifica. Randamentul este din ce în ce mai bun, copiii sunt mai vioi în raspunsuri, acestea sunt prompte si complete, mai corecte, mai bogate în exprimare. Copiii pricep mai bine ceea ce li se spune. Ei sunt mai atenti, mai linistiti, greselile în scris sau exprimare sunt mult mai reduse, sunt mai disciplinati. Durata acestei perioade active variaza în functie de varsta copiilor, nedepasind circa doua ore la scolarul mic (sapte-noua ani), trei ore la scolarul mijlociu (9-12 ani) si patru ore la scolarul mare.

Dupa acest interval de timp, capacitatea copiilor de lucru începe sa scada, iar cantitatea si calitatea lucrului efectuat se modifica. Copiii devin mai nelinistiti, nu-si mai gasesc locul în banca sau în scaun, concentrarea si atentia sunt deficitare, asculta cu dificultate explicatiile profesorilor, capacitatea lor de întelegere este redusa. Ca urmare, si raspunsurile vor fi mai rare, nesatisfacatoare calitativ, mai putin clare. Raspund cu întarziere si cu greseli la materialul predat sau la temele pentru acasa din zilele precedente. Pedepsele si notele slabe sunt mai frecvente în aceasta perioada, scad capacitatea de efort fizic si îndemanarea manuala, se reduc abilitatile motorii si creste posibilitatea de producere a accidentelor. Daca activitatea copiilor se prelungeste în aceasta perioada, aceste caracteristici negative de comportament se accentueaza. Expunerea unor fapte în cuvinte este greoaie, saraca si adesea eronata, iar capacitatea de retinere a unui material scris sau vorbit se restrange foarte mult. În aceste conditii, activitatea trebuie întrerupta pentru a nu accentua epuizarea celulelor nervoase si instalarea oboselii, ori, mai grav, a surmenajului, a stresului accentuat pana la epuizare.

La circa doua ore dupa masa (ora 15.00), capacitatea de lucru a copiilor si adolescentilor se amelioreaza, ca urmare a odihnei si alimentatiei. Calitativ si cantitativ, activitatea copiilor este mai buna pana catre ora 19.00, fara sa ajunga însa la nivelul performantelor de lucru pe care le-a avut în perioada de randament maxim din cursul diminetii. În cursul orelor de crestere a capacitatii de lucru, dupa-amiaza, scolarul îsi pregateste temele pentru ziua urmatoare. Performantele de lucru ale acestuia sunt foarte scazute catre ora 20.00, iar continuarea muncii dupa aceasta ora nu este benefica sanatatii. Ca urmare, este neindicat si considerat nesanatos un program de lucru în care dupa ora 20.00 copilul de varsta scolara este obligat sa lucreze.

Copilul de sapte ani poate sa-si concentreze atentia asupra a ceea ce are de facut aproximativ 15 minute, iar la elevii mai mari, durata atentiei nu depaseste 30 de minute. Dupa acest interval, atentia trebuie sa-si schimbe tinta sau trebuie sa intervina o mica pauza, pe care copilul si-o acorda singur, parasind locul de lucru, privind pe fereastra, miscandu-se cativa pasi, trecand la alta preocupare. Astfel de „parasiri“ ale activitatii sunt normale, însa, daca devin prea dese, poate fi vorba de lipsa de deprindere pentru activitate sustinuta, de o rea deprindere sau de oboseala.
 

Stirea anterioara

Clienții Delgaz Grid pot accesa o nouă aplicație pentru programare înlocuire contoare

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru adulți al Teatrului din Galaţi la Teatrul „Vasilache”: „Natură moartă cu nepot obez”

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.