Reguli ca să te bronzezi frumos și sănătos

Reguli ca să te bronzezi frumos și sănătos

Expunerea moderata la soare este benefica pentru sanatate si te ajuta sa obtii acea nuanta aramie a pielii pe care ti-o doresti. Dar secretul este sa respecti unele regului esentiale pentru a obtine un bronz impecabil, fara sa-ti risti sanatatea.

Prea mult timp petrecut la soare poate cauza probleme grave atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, printre care arsurile solare, imbatranirea prematura a pielii, pigmentarea pielii si aparitia petelor, pistruilor si alunitelor, dar nu in ultimul rand cel mai serios risc, de aparitie a cancerului de piele. Avand in vedere toate acestea, este bine sa stii cum sa te expui corect la soare, ca sa te bronzezi si sa-ti protejezi sanatatea in acelasi timp. Iata 7 reguli pe care sa le respecti:

Evita intotdeauna solarul. Bronzarea la salon nu mai este atat de populara asa cum era in urma cu multi ani, tocmai pentru ca oamenii au inteles cat sunt de periculoase razele UV produse de aparatele de tip solar. Dar cu toate acestea exista saloane de infrumusetare care se promoveaza spunand ca detin aparate de ultima generatie, care te ajuta sa obtii bronzul perfect fara riscuri pentru sanatate. Medicii avertizeaza ca nu trebuie sa te lasi pacalita. "Nu este metoda potrivita de a te bronza. Aparatele pentru bronzat elibereaza cantitati imense de raze UVA si deloc raze UVB, care stimuleaza productia de vitamina D. Acestea cresc riscul de cancer de piele cu pana la 71%", declara pentru cosmopolitan.com medicul dermatolog Nick Lowe.

Aplica lotiunea de protectie solara potrivita. Nu te baza doar pe indicatia SPF. Cauta pe eticheta termenii "protectie UVA si UVB". Alege o crema sau o lotiune cu SPF 30 in locul uneia cu SPF 50. "Filtreaza 97% din razele UVB, in timp ce crema cu SPF50 filtreaza 98%. Aceasta din urma iti poate oferi un sentiment fals de siguranta si este atat de alba incat nu vei simti nevoia sa reaplici o data la doua ore, asa cum este recomandat. Daca ai pielea foarte inchisa la culoare, o crema cu SPF15 este suficienta", recomanda medicul.

Respecta timpul de expunere la soare. Pielea ta atinge puctul maxim de bronzare atunci cand nu mai poate produce melanina, pigmentul care ofera culoare pielii bronzate. Prin urmare, este inutil sa stai toata ziua la soare. "Fiecare persoana are pragul sau de melanina, care este atins de obicei dupa doua, trei ore de expunere sau chiar mai putin, daca pielea ta este alba", explica dermatologul. Dupa aceasta perioada de timp, nu faci altceva decat sa-ti expui pielea inutil la efectele nocive ale razelor UV.

Retrage-te la umbra. "Daca iei pauze atunci cand stai la plaja si te retragi la umbra, reduci intensitatea razelor UV care intra in contact cu pielea ta si previi in acest fel riscul aparitiei arsurilor. Vei avea un bronz mai sanatos si mai rezistent", explica medicul Frank Schwanke, potrivit womenshealthmag.co.uk.

Inlocuieste produsele de accelerare a bronzarii cu suplimente naturale. Medicii avertizeaza ca produsele cosmetice vandute ca "accelerator pentru bronzare" nu fac nimic pentru a stimula productia de melanina la nivelul pielii. "Nimic din ceea ce aplici pe piele nu poate imbunatati productia de melanina, pigmentul de culoare inchisa care protejeaza pielea. Dar daca iei zilnic un supliment de betacaroten te poate ajuta. Nu inseamna ca vei avea nevoie de mai putina protectie solara, ci stimuleaza sistemul natural de aparare a pielii impotriva razelor UV, imbunatatindu-i capacitatea de a se bronza", explica medicul Marko Lens, specialist in tratarea cancerului de piele.

Consuma alimente care iti protejeaza pielea. Unele alimente sunt cunoscute ca avand o concentratie mare de licopen, o substanta pe care pielea o foloseste in mod natural pentru a se proteja de razele UV. Acesta este un antioxidant care se gaseste in rosii si in alte fructe sau legume de culoare rosie si are capacitatea de a stimula protectia naturala a pielii impotriva razelor solare cu pana la 33%.
"Sunt un adept al antioxidantilor numiti polifenoli. Ceaiul verde este unul dintre exemple. Si pestele bogat in omega 3 stimuleaza capacitatea de protectie a pielii. Ciocolata neagra contine flavonoide care protejeaza impotriva arsurilor solare, in timp ce despre cafea se crede ca poate scadea riscul aparitiei cancerului de piele", declara medicul dermatolog Samantha Bunting.

Bronzul fals nu ofera protectie solara. Nu uita ca autobronzantele nu ofera absolut deloc protectie solara. Acestea pigmenteaza primul strat de celule al pielii si nu afecteaza in niciun fel nivelul de melanina. Le poti folosi pentru a oferi un strop de culoare pielii inainte de a te expune pentru prima data la soare, atunci cand ti se pare ca pielea ta este prea alba. sursa: eva.ro

Stirea anterioara

Cabral, implicat într-un accident rutier. „Mi-a înghețat inima!”

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.