Recomandări pentru părinți privind vaccinarea copiilor

Recomandări pentru părinți privind vaccinarea copiilor

De ce vaccinările se aplică chiar din prima zi a naşterii?
Când copilul se naşte, el de obicei are imunitate la unele infecţii, transmisă de la mamă. Către unele infecţii, spre exemplu hepatita B, tuberculoză, imunitatea maternă nu se transmite, iar infectarea se poate realiza în timpul naşterii sau imediat după ea. Vîrsta pentru vaccinare este aleasă astfel, încât să asigure cea mai bună şi cea mai timpurie protecţie posibilă. Vaccinările asigură protecţia adulţilor şi copiilor faţă de diferite boli, în plus, reduc transmiterea bolii la alte persoane. Imunizările au determinat o scădere importantă a frecvenţei epidemiilor.

Contraindicaţii medicale către vaccinare
Sunt foarte puţine situaţii în care copii nu ar trebui imunizaţi. Atunci cînd mergeţi cu copilul la medic pentru vaccinare, informaţi-l, dacă copilul:  
-are febră;
-a reacţionat violent la o altă imunizare;
-urmează un anumit tratament;
-prezintă o alergie severă (reacţie anafilactică);
-are tulburări ale sistemului de coagulare sangvină;
-a prezentat în trecut convulsii;
-prezintă o boală a sistemului imun;

De ce trebuie vaccinaţi copiii?
Unele boli sunt atât de frecvente în Republica Moldova încât alegerea de a vaccina sau nu copilul, înseamnă a alege sau nu boala şi consecinţele, uneori tragice a ei;
alte boli se întâlnesc într-un număr mai mic de cazuri (rujeola, parotidita). Cu toate acestea, micşorarea numărului de copii vaccinaţi împotriva acestor infecţii poate duce la apariţia unor cazuri noi de infecţii şi la epidemii;
în Republica Moldova a fost eradicată poliomielita şi practic nu se înregistrează cazuri de difterie, tetanos. Totuşi, aceste boli sunt frecvente în alte ţări şi pot fi importate de către călători sau imigranţi, în aşa mod fiind pusă în pericol sănătatea copiilor, iar agentul cauzal al tetanosului persistă permanent în sol.

Ce se va întâmpla dacă copiii nu vor fi vaccinaţi:
Dacă copiii nu vor fi expuşi nici unei infecţii (ceea ce este puţin probabil) pe parcursul întregii vieţi –nu li se va întâmpla nimic.
Dacă copiii vor fi expuşi oricărei dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, şansele lui de a se îmbolnăvi sunt foarte mari. Dacă numărul persoanelor nevaccinate ar fi suficient de mare, ar  putea apărea o epidemie, cu  îmbolnăvirea multor persoane urmate de consecinţe pentru sănătate şi viaţă.
Ce se va întâmpla dacă copiii nu primesc vaccinurile la vîrsta indicată sau „întârzie cu vaccinările”? Vor avea vaccinurile acelaşi efect?
vaccinurile vor avea acelaşi efect. Nu este niciodată prea târziu să-i vaccinaţi;
este necesar ca copiii să fie vaccinaţi cât mai aproape de vîrsta indicată în calendarul naţional de vaccinări;
dacă copilul „întârzie” cu vaccinarea, medicul va stabili o schemă individuală pentru el;
dacă din anumite motive, s-a făcut o pauză în vaccinarea cu un anumit vaccin, nu este nevoie să se înceapă schema vaccinării de la început, se continuă vaccinarea în conformitate cu calendarul.

Cum trebuie pregătiţi copiii pentru vaccinare?
Înainte de vaccinare:
1.în ziua precedentă şi în ziua vaccinării nu includeţi în alimentaţia copilului produse noi pentru a nu provoca posibile reacţii alergice la aceste produse;
2.înainte de a ieşi din casă, asiguraţi-vă că copilul să fie hrănit, să nu fie somnoros, să fie liniştit şi bine dispus;
3.nu uitaţi să luaţi cu D-voastră Certificatul de vaccinări a copilului;
4.înainte de vaccinare copilul trebuie să fie consultat de medic. Comunicaţi medicului dacă au existat manifestări de alergie;
5.nu formaţi copilului o atitudine negativă faţă de medici şi injecţii, care vă va crea dificultăţi D-stră şi copilului;
6.luaţi cu D-stră jucăria preferată a copilului.

În timpul vaccinării:
1.ţineţi copilul în braţe şi el se va simţi mai sigur, veţi evita mişcările bruşte care ar putea să creeze dificultăţi;
2.nu vă neliniştiţi, căci starea D-stră se va transmite copilului;
3.arătaţii copilului dragostea D-stră şi el va suporta mai uşor vaccinul.

În primele 30 minute după vaccinare:
1.după vaccinare întrebaţi medicul când să vă prezentaţi la vaccinarea următoare;
2.nu vă jenaţi să adresaţi medicului întrebările pe care le aveţi privind posibilele reacţii;
3.urmăriţi, dacă nu apar reacţii alergice şi solicitaţi supraveghere medicală în caz de necesitate.

În primele zile după vaccinare:
1.Nu prelucraţi locul administrării vaccinului cu nici un fel de soluţii fără consultarea medicului.
2.Urmăriţi starea copilului cu atenţie şi în caz de apariţie a febrei, plânsului neântrerupt, adresaţi-vă imediat la medic.

Ce reacţii nedorite pot să apară după vaccinare?
Efectele adverse ale vaccinurilor sunt în general minore, dacă apar în cele din urma, acestea pot cuprinde:
-roşeaţă, uşoară, tumefacţie sau sensibilitate (durere) în zona în care s-a injectat vaccinul;
-tumefierea ganglionilor limfatici regionali;
-reacţie febrilă;
-plâns de lungă durată, iritabilitate şi apetit alimentar scăzut la unii copii;
-erupţie cutanată în zilele 7-14 după imunizarea antivaricelă sau cu ROR;
-dureri articulare tranzitorii după vaccinarea ROR.
Informaţii mai detaliate puteţi obţine la medicul de familie şi reţineţi – în caz de apariţia reacţiilor postvaccinale nedorite – adresaţi-vă imediat după asistenţă medicală.
 

Stirea anterioara

Lista artiștilor care au murit de COVID în 2021! Cântăreți, pictori, actori și vedete de televiziune răpuși de virusul secolului!

Stirea Urmatoare

Femeie din Carasa ajunsă cu arsuri la spital după ce un incendiu i-a cuprins casa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.