Principalele boli provocate de paraziți intestinali

Principalele boli provocate de paraziți intestinali

Infectia cu viermi intestinali sau parazitozele intestinale sunt foarte raspandite mai ales în mediul rural. Viermii intestinali pot fi din grupa helmintilor sau pot fi paraziti intestinali patogeni de tipul protozoarelor. Din categoria viermilor intestinali fac parte: limbricul, tricocefalul, trichina, anguillula si oxiurii.

Alti viermi intestinali denumiti cestode sunt: Taenia nana, Taenia solium, Taenia saginata, Botriocefalus latus. Din grupul protozoarelor se pot diferentia amibele, lagelatele si infuzorii. Balantidium coli este un infuzor, Entamoeba hystolytica este o amiba, iar flagelatele sunt giardia sau lamblia, Chilomastix mesnili si Trichomonas hominis.

Helmitiaza apare frecvent la om. Infectia cu Ascaris lumbricoides poate provoca boala ascaridioza. Este vorba despre limbricul care se ia de la animalele infestate. Oualele de limbrici se pot lua prin apa, legume, fructe si zarzavaturi, astfel ajung în intestinul uman, traverseaza mucoasa acestuia si trec în circulatia venoasa. Traseul lor este apoi spre plamani si astfel sunt distribuite în alveole. Odata ce au ajuns în caile respiratorii pot fi eliminate prin intermediul tusei.

O parte din oua eclozeaza si apar larvele care ajunse în intestin pot migra si dupa o perioada de 1-2 luni se transforma în paraziti. În faza de dezvoltare larvara apar simptome de tuse, alergie, tulburari pulmonare, dureri de cap, stari febrile, crize de astm, urticarie, mialgie, prurit, bronsite acute sau bronhopneumonii. În cazul dezvoltarii parazitilor în intestin apar simptome de balonare, inapetenta, dureri în partea abdominala dreapta, scadere în greutate.
Prezenta limbricilor în stomac si duoden poate da stari de greata, varsaturi, urticare, cefalee, stari de nervi. Pentru ascaridioza se recomanda tratamentul cu medicamente, purgative saline care ajuta la combaterea si eliminarea acestor viermi intestinali.

De la consumul de carne de porc infestata cu larve de Trichinella spiralis sau Trichina se poate dezvolta trichinoza. Dupa ce ajung în intestin larvele se prind de mucoasa jejunala si pot patrunde destul de usor în sange, limfa si astfel infesteaza diferite organe. Au tendinta de a se fixa de muschii striati. La numai o 7 zile de la consumul de carne de porc contaminata, bolnavul poate avea simptome de diaree, greata, voma, stari febrile. Treptat apar si alte stari rele, dureri musculare, urticarie, edem al fetei, pleoapelor, febra ridicata, alergii. Datorita transportului larvelor prin circulatia sangvina si limfatica si patrunderii lor în alte organe se produc tulburari cardiace, cerebrale, renale, hepatice, respiratorii. Pentru tratament sunt indicate medicamentele vermifuge si cortizon.

Oxiurii sunt viermi intestinali care provoaca boala oxiuraza. Acestia pot infesta organismul destul de usor daca se consuma fructe si zarzavaturi care nu au fost bine spalate. Oxiurii au aspectul unor viermi subtiri care traiesc în intestinul gros si partea finala a intestinului subtire. Femela depune ouale în regiunea anala apoi moare. Masculul moare înaintea femelei, chiar dupa copulatie. Ouale eclozeaza dupa 6 ore, astfel apar larvele care pot fi luate pe maini si ingerate din nou daca igiena mainilor nu este respectata. Simptomele sunt de prurit anal, stari de nervi si insomnie. Daca persoana bolnava se scarpina insistent pot sa apara dermatite, iritatii si eczeme. Uneori femeile sufera de vaginite, endometrite si leucoree din cauza parazitilor de acest fel care ajung la organele genitale. Tratamentul consta în respectarea igienei organelor genitale, a zonei anale, administrarea unor medicamente si clisme cu apa sarata.

Strangiloidoza este o boala provocata de infectia cu viermele intestinal Strongyloides stercoralis. Acesta ajunge în intestinul omului prin tub digestiv, ingerarea de bauturi si alimente contaminate, dar si prin tegumente, caile respiratorii si circulatia sangelui. Viermele intestinal Strongyloides stercoralis se opreste în jejun si duoden. Provoaca simptome de mancarime, prurit, diaree, colici abdominale, anemie, stari nervoase, scadere în greutate. Tratamentul se face cu medicamente ce ajuta la eliminarea infectiei, cu violet de gentiana, fenotiaza si altele.

Un alt vierme intestinal este Ankylostoma duodenale care duce la aparitia afectiunii ankilostomiaza. La persoanele bolnave viermele este localizat în mucoasa duodenala unde poate cauza sangerari. Din duoden poate ajunge si în intetsin unde provoaca de asemenea mici sangerari. Larvele acestui vierme pot fi gasite pe iarba, pietre, plante si astfel intra în contact cu pielea omului. Daca reusesc sa ajunga în sange pot migra în plamani si pot fi eliminate din caile respiratorii prin tuse. Trecerea larvelor prin piele lasa consecinte asupra acesteia în sensul ca provoaca papule, prurit, iritatii, leziuni mici si vezicule. Daca ajung în bronhiile pulmonare pot da simptome de tuse, febra, expectoratie. Larvele din intestin sunt vinovate de durerile abdominale, diaree, greata si varsaturi. Treptat o astfel de infectie cu viermi intestinali poate dezvolta anemia, scaderea în greutate, durerile abdominale, anxietatea, indispozitia, insomnia si alte stari patologice. Tratamentul consta în medicamente prescrise de medic, ceaiuri purgative saline, eliminarea aportului de alcool si grasimi.

Teniaza sau infectia cu Taenia saginata apare frecvent la om si poate fi luata de la vitele contaminate. Prin consumul de carne cruda de vita care are acest vierme, omul se poate infecta foarte usor. De aceea carnea de vita trebuie bine fiarta sau prajita. Un alt vierme plat este Taenia solium care provoaca de asemenea teniaza. Oualele sunt luate de la carnea de porc contaminata. Daca se consuma carne de porc insuficient fiarta sau prajita, ouale ajung în intestin si prin circulatia sangvina migreaza la nivelul muschilor de care se fixeaza, dar si în zona pulmonara, subcutanata, cerebrala. Simptomele sunt de dureri periombilicale, scaderea poftei de mancare, mancarime si prurit la nivel cutanat, scadere în greutate. Pentru stabilirea diagnosticului se face examenul materiilor fecale, biopsia subcutanata sau musculara. Tratamentul consta în administrarea de medicamente pentru distrugerea infectiei.

Stirea anterioara

Bănică Jr., un bărbat extrem de violent? Mama cântăreţului dă din casă: „Cel mai mare defect al lui Ştefan este...”

Stirea Urmatoare

Depistat la volan fără permis de conducere cu ajutorul aplicației eDAC

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.