Petreci mult timp în fața calculatorului? Află care sunt riscurile și cum le poți evita!

Petreci mult timp în fața calculatorului? Află care sunt riscurile și cum le poți evita!

Calculatorul si telefonul mobil sunt parte din viata noastra de zi cu zi. Lucram pe calculator, citim stirile, ascultam muzica, urmarim filme, stam conectati pe retelele de socializare sau ne relaxam cu jocuri video. In plus, in drumul spre munca sau dinspre munca, telefonul mobil ne scapa de plictiseala sau ne face asteptarea mai usoara.

Conform studiului de piata „Consumer Report 2015” lansat de Starcom Mediavest, 58% dintre tinerii din Romania, cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani, detin un desktop, 42% detin un laptop, 99% dintre ei detin un telefon mobil, dintre care 55% un smartphone. Studiul releva faptul ca 14% dintre tinerii din grupa de varsta 18 - 34 de ani petrec mai mult de 12 ore pe zi pe telefon, iar 28% dintre ei petrec intre 7 si 12 ore pe telefon.

Avantajele folosirii acestor dispozitive vin la pachet cu o serie de dezavantaje, printre care  se numara si stresul ocular, care se manifesta prin ochi rosii, iritati, uscati, oboseala ochilor, dureri de cap, vedere neclara, insomnie.

Stresul ocular este cauzat de mai multi factori: atunci cand lucrezi in fata calculatorului clipesti de 5 ori mai putin decat in mod normal; literele de pe ecran au o luminozitate si structura diferita de cele scrise pe hartie, de aceea ochiul este obligat sa focalizeze continuu; iar atat calculatorul, cat si de telefonul mobil emit o lumina albastra obositoare pentru ochi.

Lumina albastra – sursa oboselii si a insomniilor
Lumina albastra este omniprezenta in jurul nostru. Aceasta este produsa in mod natural de catre soare, si se gaseste, de asemenea, in LED-urile prezente in dispozitivele electronice cum sunt ecranele computerelor, tabletelor, smartphone-urilor, televizoarelor etc. Cercetatorii au descoperit ca lumina albastra mentine oamenii intr-o stare alerta si scade capacitatile cognitive. De asemenea, lumina albastra este daunatoare sanatatii ochilor nostri, putand cauza daune pe termen lung care pot duce la randul lor la afectiuni oculare grave.

Ce poti face pentru a-ti proteja ochii ?
Diminueaza timpul petrecut in fata dispozitivelor digitale;
Ofera-le ochilor tai un moment de respiro luand pauze timp de 10 minute la fiecare ora;
Poarta o pereche de ochelari cu lentile antireflex de protectie.

Fiind constienti ca traim intr-o era a tehnologiei si ca oamenii se expun din ce in ce mai mult la lumina albastra a dispozitivelor digitale, expertii HOYA au dezvoltat tratamentul antireflex Blue Control. Lentilele de ochelari cu tratament Hoya Blue Control neutralizeaza lumina albastra emisa de ecranele digitale, prevenind stresul ocular si oboseala ochilor, reduc efectul de stralucire, intensifica contrastul, oferind o perceptie mult mai naturala a culorilor si protejeaza lentilele de murdarie, grasime si praf.

Lentilele de protecție pentru calculator HOYA BlueControl pot fi purtate atat de persoanele cu probleme de vedere (miopie, hipermetropie), cat si de cele care pur si simplu doresc sa evite sau sa elimine stresul ocular. sursa: stiri.com.ro

Stirea anterioara

Marcel Pavel a dat peste Mihai Eminescu în Havana, Cuba

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.