Pericolul pesticidelor din fructe și legume, demonstrat de laboratoarele din România. Ce trebuie să evităm

Pericolul pesticidelor din fructe și legume, demonstrat de laboratoarele din România. Ce trebuie să evităm

24 de alerte de depășire a limitelor de pesticide, la fructe și legume, au fost date numai în ultimele 5 luni, de laboratoarele din România.

Fructele și legumele respective, majoritatea din Turcia și Egipt, au fost retrase de la vânzare și distruse. Și specialiștii de la Institutul de Cercetări Alimentare au întocmit o listă roșie cu legume și fructe care au o cantitate mai mare de reziduuri de pesticide. Ar trebui să fim atenți, mai ales la mere, roșii, salată și căpșuni.

Majoritatea fermierilor de la noi încearcă să scape de musculiţe, de pildă, cu ajutorul insecticidelor şi pesticidelor.

Explicaţiile ni le-a dat Ovidiu Jerca, un cercetător care are în grijă o seră în care s-a investit peste 1 milion de euro, bani norvegieni, pentru cultivarea roşiilor cherry fără pesticide şi insecticide. Însă, pentru cultura de masă, femierii folosesc pesticide şi insecticide.

Reporter: Pot fi dăunătoare pentru legume şi fructe şi pentru noi?
Ovidiu Jerca, cercetător științific USAMV: „Da, dacă nu se administrează dozele corespunzătoare. Noi am ales să combatem musculiţa cu prădători. Paralizează musculiţa albă şi lasă să se dezvolte roșia″

Institutul de cercetări alimentare a testat 5166 de produse şi a găsit urme de pesticide în 1569 de legume şi fructe. În topul celor mai murdare legume şi fructe se numără merele, roşiile, căpşunele ori salata verde.

De ce aceste legume şi fructe? Ei bine, în timpul creşterii lor trec prin diferite boli şi sunt stropite, tratate mult mai des decât altele. O altă explicaţie ar fi că doza de tratament, de stropire, este mult mai mare şi nu se respectă nici pauzele dintre stropiri care ar trebui să fie de cel puţin 14 zile.

Aşa că specialiştii ne recomandă să fim atenţi.

Răzvan Teodorescu, rector USAMV: „În momentul în care le cumpărăm de la piaţă şi magazin, le aducem acasă şi să ştim că nu trebuie spălate decât atunci când le consumăm pt ca umiditatea duce la mucegai şi se degradează calitatea lor, trebuie ţinute la frigider în starea în care le-am cumpărat, să fie aerisite astfel încât să nu dobândească o umiditate care dăunează oricăror fructe şi legume″

Inclusiv EWG, un mare ghid care evaluează cantitatea de pesticide din America, un reper în alegerile consumatorilor, a publicat lista anuală cu cele 15 legume şi fructe considerate murdare şi 15 curate. Cele cu risc sunt căpşunile, spanacul, nectarinele sau merele, iar în topul celor mai curate sunt în general fructele şi legumele cu coaja: avocado, ananas, ceapă ori vinete.

Mihaela Bilic, nutriţionist: „La căpşune putem spune că dacă le ţinem mult în apă îşi pierd gustul şi trebuie să le spălăm cu un jet puternic. Salata, din nou reprezintă o sursă greu de controlat la capitolul pesticide, şi dacă ai făcut tratamentul cu pesticide cu puţin timp înainte de recoltare, singura şansă e spălatul bine″

La legumele şi fructele de import cele mai multe depăşiri de pesticide au fost la lămâi, mandarine şi ardei roşu din Turcia, portocale din Egipt ori stafide din Pakistan.

Florin Stănică, profesor de pomicultură la Facultatea de Horticultura București:
„Există o ceară specială care protejează epiderma fructului, dar acolo pot să existe substanţe fungicide, e foarte important să nu folosim coajă de lămâie care e aşa de populară printre gospodine, decât dacă provine de la lămâi din culturi biologice şi ecologice şi e precizat că n-au fost stropite. Și merele uneori sunt ceruite″

La nivelul Uniunii Europene sunt ţinute sub control aproape 1000 de pesticide, însă la noi autorităţile pot verifica cel mult 200, aşa ca fructele şi legumele ajunse pe piaţă sunt greu de controlat.

Stirea anterioara

Lovitură pentru românii care stau la bloc. Cei mai afectați sunt cei care închiriază apartamente

Stirea Urmatoare

Dacă o vezi, sună la 112! Femeie de 56 de ani, dispărută de 3 zile de acasă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.