Pericolul neştiut din folia de aluminiu pe care o foloseşti în bucătărie

Pericolul neştiut din folia de aluminiu pe care o foloseşti în bucătărie

Folia de aluminiu a devenit o veritabilă resursă în bucătărie când vine vorba de gătit sau de acoperit alimente. Unele voci susțin că aceste obiceiuri sunt nocive, datorită cantității de aluminiu care s-ar putea transfera din folie în mâncare. Un studiu a confirmat această teorie, confirmând faptul că folia din aluminiu folosită la bucătărie pune sănătatea în pericol. Din fericire există soluții practice pentru înlocuirea acesteia.

Studiul, „Risk Assessment of Using Aluminum Foil in Food Preparation” (n.r. Evaluarea riscului utilizării foliei de aluminiu în prepararea alimentelor) efectuat în 2012 a demonstrat că folia de aluminiu, sub influența căldurii degajate de alimentele în procesul de preparare sau abia gătite, formează niște particule care se pot infiltra în hrana propriu-zisă, iar acestea pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății umane. Studiul a fost realizat de cercetători din cadrul unor universități sau institute de cercetare din Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Cercetătorii care au participat la acest studiu au descoperit aluminiu în preparatele gătite cu folie, iar nivelul care se găsește în aceste alimente este îngrijorător. Principalele motive pentru care cercetătorii sunt alarmați de prezența aluminiului în mâncare este legat de faptul că aluminiul odată ingerat s-ar acumla în organism și ar putea genera sau contribui la apariția unor boli precum osteoporoză sau, și mai grav, Alzheimer, scrie super-hrana.ro.

„Cu cât temperatura de preparare a alimentelor este mai ridicată cu atât procesul de levigare este mai accentuat. Procesul de levigare înseamnă transportul particulelor de aluminiu de pe suprafața foliei în alimente cu ajutorul aburului creat în vasul de gătit. Folia nu este potrivită pentru gătit, mai ales dacă la cuptor avem preparate care conțin, printre alte ingrediente roșii, citrice sau condimente. Nu recomandăm nici depozitarea în frigider a sucurilor de roșii sau a salatelor de fructe acoperite cu folie de aluminiu. Este interzisă acoperirea cu această folie a legumelor și fructelor care au o aciditate ridicată”, a declarat doctorul Essam Al. Zubaidy, din cadrul Universității Americane din Sharjah, Emiratele Arabe Unite, unul dintre autorii studiului.

Stirea anterioara

Gabriel Cotabiță în „Mega Concertul Primaverii” la Botoșani

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.