Medicii veterinari riscă să îşi piardă dreptul de a profesa

Medicii veterinari riscă să îşi piardă dreptul de a profesa

Dacă Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj va pune în practică recomandările Ministerului Educaţiei, diplomele absolvenţilor de Medicină Veterinară nu vor mai fi recunoscute.

Diplomele absolvenţilor Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj ar putea să rămână simple petice de hârtie, iar absolvenţii să nu fie recunoscuţi drept medici veterinari, deci să nu poată profesa nici în România, nici în alte ţări membre al Uniunii Europene. Şi asta dacă noua conducere a facultăţii va pune în practică ”recomandările” Ministerului Educaţiei. Aceste recomandări vizează planul de învăţământ şi vin în contradicţie flagrantă cu regulile stabilite la nivel european prin intermediul Directivei Europene 36/2005, spun unii dintre profesorii universitari.

Această directivă europeană reglementează o serie de profesii, printre care cele de medic uman şi medic veterinar şi stabileşte, de exemplu, materiile obligatorii care trebuie parcurse de studenţii facultăţilor de profil pentru a avea dreptul să profeseze în spatial european. Deocamdată, Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj a păstrat un plan de învăţământ care corespunde reglementărilor europene, însă există pericolul ca acest plan să fie modificat în conformitate cu dorinţele oficialilor Ministerului Educaţiei, iar dacă acest lucru se va întâmpla, pur şi simplu, nimeni din Uniunea Europeană nu va mai recunoaşte calitatea de medic veterinar a studenţilor din Cluj care vor absolvi, de exemplu, un modul de Controlul Calităţii Alimentelor.

Şi asta pentru că propunerile Ministerului Educaţiei, dacă ar fi aplicate, nu ar respecta curricula minima obligatorie prevăzută în Directiva Europeană 36/2005, un act cu valoare obligatorie pe întreg teritoriul Uniunii.

Cum a apărut această situaţie

Problemele au apărut din anul universitar 2011–2012. Vechea conducere a Facultăţii de Medicină Veterinară de la Cluj, reprezentată de profesorul Ioan Groza, pe atunci decan, a decis să modifice planul de învăţământ. Dacă până atunci, Facultatea de Medicină Veterinară oferea o competenţă generală tuturor absolvenţilor, el a decis să introducă specializări complementare. Argumentul utilizat a fost acela că, în lumina Declaraţiei de la Bologna, care a reprezintă baza reformei sistemului european de învăţământ, absolvenţii studiilor de medicină veterinară, care durează şase ani, sunt consideraţi drept absolvenţi care au parcurs atât nivelul de licenţă, cât şi cel de masterat. Iar vechea conducere a facultăţii a considerat că masteratele ar trebui să ducă la o specializare mai aprofundată a absolvenţilor.

În consecinţă, o serie de discipline obligatorii au devenit opţionale pentru studenţii anului VI. Au apărut, astfel, specializări în Animale de Rentă, Animale de Companie şi Calitatea Alimentelor. Doar că noile planuri de învăţământ nu au ţinut cont de unele dintre prevederile europene, iar Colegiul Medicilor Veterinari din România a ajuns în imposibilitatea de a acorda certificate de conformitate a studiilor realizate în România pentru absolvenţii promoţiei 2012.

Aceeaşi situaţie a apărut şi la alte facultăţi de profil. Un cadru didactic universitar a iniţiat un proces, la Tribunalul Bucureşti, prin care a contestat noile planuri de învăţământ. Potrivit sentinţei civile, care a rămas definitivă, irevocabilă şi executorie, cu numărul 2328 din 28 mai 2012, pronunţată în dosarul cu numărul 2421/3/2012, judecătorii au stabilit că noile planuri de învăţământ nu corespund cerinţelor europene. Colegiul Medicilor Veterinari, organizaţia profesională care validează calitatea de medic veterinar pentru absolvenţii facultăţilor de profil, a primit această sentinţă şi s-a trezit cu activitatea blocată.

Timp de cinci luni, absolvenţii de Medicină Veterinară nu au putut primi certificatele care le dădeau dreptul să profeseze pe teritoriul Uniunii Europene.

„Am pierdut oportunitatea de a lucra în Franţa, pe un salariu mare, la o companie de prestigiu. Acum, lucrez ca angajat la un cabinet veterinar din România, pe un salariu de câteva ori mai mic. Şi nu din vina noastră, a studenţilor. Nu noi am schimbat planurile de învăţământ. Bine că licenţa nu s-a mai dat diferenţiat, pe cele trei specializări. Era şi mai rău”, spune unul dintre absolvenţi.

În cele din urmă, Colegiul Medicilor Veterinari a eliberat certificatele de conformitate, după cercetări aprofundate care au arătat că, totuşi, absolvenţii au dobândit competenţele de medic veterinar. Noua conducere a Facultăţii de Medicină Veterinară, aleasă în 2012, a luat rapid măsuri de remediere a situaţiei şi a revenit la vechiul plan de învăţământ, conform tuturor regulilor europene. ”Cu ajutorul Colegiului Medicilor Veterinari din România şi a Ministerului Educaţiei situaţia creată a fost deblocată de curând.

În acest moment se eliberează certificatele de conformitate iar Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca se bucură de recunoaştere naţională şi europeană. Planurile noastre de învăţământ, aşa cum au fost implementate în anul universitar 2012-2013 şi aşa cum sunt preconizate pentru anul universitar 2013-2014, au revenit la tradiţia facultăţii, respectiv la clinici pe specii obligatorii şi corespund tuturor reglementărilor şi bunelor practici naţionale şi europene. Absolvenţii noştri din promoţia 2013 nu vor mai avea probleme în obţinerea certificatelor de conformitate şi nici un fel de dificultate la angajare. Este un lucru cert că, indiferent de promoţie, absolvenţii de Medicină Veterinară ai universităţii noastre se bucură de prestigiu profesional şi de un grad ridicat de absorbţie pe piaţa muncii, la nivel naţional şi internaţional”, spunea noul decan, Cornel Cătoi, în urmă cu ceva vreme.

Problemele ar putea reveni

Însă există riscul ca vechea problemă să revină. Şi asta pentru că, după ce a pierdut alegerile pentru funcţia de rector, fostul decan al Facultăţii de Medicină Veterinară, profesorul Ioan Groza, a devenit director general în Ministerul Educaţiei, apoi consilier al ministrului.

Ioan Groza, susţinut politic de PSD Cluj, se pare că a reuşit să îi convingă pe colegii săi din Ministerul Educaţiei că, totuşi, restructurarea planului de învăţământ pusă în practică în perioada în care el era decan la Cluj ar fi mai bună decât situaţia actuală.

Drept urmare, Ministerul Educaţiei Naţionale a demarat un control la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj, iar concluziile raportului de control indică faptul că această instituţie de învăţământ ar trebui să revină la situaţia din 2011–2012. Profesorul Ioan Groza a declarat telefonic că temerile legate de nerecunoaşterea diplomelor de medic veterinar sunt nejustificate. El afirmă că ”Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj este în elita europeană şi acest lucru spune totul. Există un document al Ministerului Educaţiei, asumat de toţi rectorii, care arată că studiile de medicină veterinară din promoţia 2012 sunt corespunzătoare”.

Profesorul Ioan Groza a promis că va detalia sîmbătă poziţia sa într-un interviu, care va fi publicat în ediţia de luni a României libere, în aceeaşi pagină. Noul decan, Cornel Cătoi, nu a dorit să comenteze raportul de control al ministerului şi a reafirmat că planul de învăţământ adoptat pentru 2013-2014 respectă reglementările naţionale şi europene în domeniu. Cu toate acestea, conducerea facultăţii clujene este prinsă într-o dilemă majoră. Trebuie să decidă dacă respectă recomandările Ministerului Educaţiei Naţionale sau Directiva Europeană 36/2005. Sursa: romanialibera.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Femeie din Carasa ajunsă cu arsuri la spital după ce un incendiu i-a cuprins casa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.