Medicii stomatologi îi îndeamnă pe părinţi să păstreze dinţii de lapte ai copiilor lor

Medicii stomatologi îi îndeamnă pe părinţi să păstreze dinţii de lapte ai copiilor lor

Pierderea unui prim dinte este asemanator unui ritm de trecere pentru copiii de pretutindeni. Este un semn ca acesta a crescut si mai mare. Si pentru multi dintre cei mici aceasta este o ocazie buna pentru a primi bani lasati de „zana maseluta" sub perna.

Pierderea dintilor de lapte este un ritual de trecere pentru copii pretutindeni. Cei mai multi dintre noi isi pot aminti de prima miscare a dintelui care ne anunta ca va veni o schimbare, iar apoi de absenta ciudata a unui dinte atunci cand in cele din urma a cazut. Dar care este, de fapt, aspectul pe care ni-l amintim cel mai mult? Promisiunea unei recompense in numerar, prin amabilitatea zanei maselute.

Traditia cu zana maseluta si dintii de lapte este destul de veche, iar unele se leaga de vechea cultura Norse, potrivit careia dintii de lapte erau considerati un semn al norocului. La nivel local bunicii isi indeamna copii sa arunce dintisorii dupa casa. Alte culturi din intreaga lume au, de asemenea, traditii specifice care implica dintii copiilor.

Dupa cum se pare, dintii de lapte intr-adevar pot aduce noroc, dar este vorba mai putin despre magie si mai mult despre un tip de medicament – desi medicina moderna este destul de uimitoare!

In anul 2003, un studiu a descoperit ca dintii de lapte contin celule stem si ca, daca sunt pastrati imediat dupa ce au cazut, celulele stem pot fi stocate ani de zile si pastrate in cazul unor probleme medicale care pot aparea mai tarziu. Asa ca, daca ai crezut ca obtinerea unei sume de bani in schimbul unui dinte este un lucru foarte interesant, ce spui despre faptul ca in acest fel poti obtine sansa de a creste orice fel de tesut, de la celulele inimii la celulele creierului si repararea tesuturilor deteriorate, lucru care este si mai interesant.

„Dar exista o regula esentiala: dintii pentru copii trebuie sa fie pastrati in stare proaspata si sa fie integri, nu afectati de carie sau de infectii. Celulele stem se degradeaza si isi pierd eficacitatea in timp daca nu sunt stocate si depozitate corect! In strainatate parintii pot folosi servicii specializate pentru a pastra in mod corespunzator dintii copiilor lor. Dintii sunt plasati intr-un seif cu azot lichid de crioconservare si in acest caz celulele stem vor ramane intacte si utilizabile peste ani de zile. Sper ca vom reusi sa facem si noi asa ceva in Romania si ca educatia medicala va creste si la noi in tara si vor fi din ce in ce mai multi oameni atenti la aceste detalii care pot salva viata in situatii de criza", adauga dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

In cazul in care mai tarziu copilul, care poate fi un adult in acest moment, are nevoie de celule stem, dintii sunt scosi din depozitare si transportati la medicul care va extrage din acei dinti celulele salvatoare.

Se pare ca toate culturile care au avut superstitii cu privire la puterea dintilor de lapte au fost, intr-un mod ciudat, destul de adevarate.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.