Efectele consumului de zahăr în exces

Efectele consumului de zahăr în exces

Punem putin in cafeaua pe care o bem dimineata, apoi mancam pe fuga un produs de patiserie, iar pana seara, fara sa ne dam seama, ingeram o cantitate destul de mare de zahar. Consumul de zahar stimuleaza secretia de dopamina si serotonina in creier; tocmai de aceea, specialistii sustin ca zaharul da dependenta, iar, in exces, ne poate pune sanatatea in pericol.

Printre functiile ficatului se numara si reglarea nivelului de zahar din sange. Celulele utilizeaza glucoza din sange pentru a o transforma in energie, excesul fiind stocat sub forma de glicogen. Intre mese, ficatul elibereaza glucoza stocata, insa acest organ poate stoca doar o anumita cantitate de glucoza, restul transformandu-se in depozite de grasime. In timp, o dieta bogata in zahar poate afecta serios ficatul.

Zaharul consumat in exces conduce la aparitia unor valori anormale ale insulinei, aspect care isi lasa amprenta asupra sistemului circulator, in mod special asupra arterelor. Un nivel ridicat al insulinei presupune si o crestere anormala a celulelor musculare netede vasculare din jurul fiecarui vas de sange. Astfel se instaleaza hipertensiunea arteriala care poate conduce la aparitia AVC-ului si a atacului de cord.

Rezistenta la insulina este precursorul diabetului de tip 2. Pancreasul incearca sa produca mai multa insulina, insa nu suficient pentru a impiedica o crestere a nivelului de zahar din sange. Printre factorii care conduc la aparitia diabetului de tip 2 se numara obezitatea, kilogramele in exces, consumul de zahar contribuind la acumularea lor. Nutritia joaca un rol important in preventia obezitatii, mai ales ca aceasta, in corelatie cu diabetul, poate determina complicatii precum retinopatia diabetica, neuropatia diabetica etc.

Legatura dintre diabet si bolile de inima este una destul de serioasa. Alaturi de accidentul vascular cerebral, bolile de inima se numara printre cele mai comune cauze de deces in cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 2. Asociatia Americana a Inimii recomanda femeilor sa consume 20 g de zahar/zi, barbatilor − 36 g de zahar/zi, iar copiilor − 12 g de zahar/zi.

Zaharul declanseaza eliberarea substantelor chimice care activeaza centrul placerii din creier. Oamenii dezvolta o toleranta la zahar, ceea ce inseamna ca au nevoie de un aport din ce in ce mai mare de dulciuri care sa le induca acea stare de bine. In cazul studiilor realizate pe animalele de laborator dependente de zahar, s-a observat ca, atunci cand aparea pofta de dulce, aceasta era insotita de o stare de anxietate, tremor etc.

Ce se intampla cu pielea cand consumi zahar in exces. Colagenul si fibrele de elastina pot fi afectate in urma consumului de zahar. Prin intermediul unui proces numit glicare, zaharul este captat de proteine carora le degradeaza structura. Printre aceste proteine se numara si colagenul si elastina, ele fiind responsabile de elasticitatea si frumusetea pielii. Proteinele se vor repara mai greu si astfel isi vor face simtita prezenta ridurile si pielea imbatranita.

Stirea anterioara

Alertă într-un bloc din Botoșani după ce un vecin a lăsat trei lumânări aprinse și a plecat de acasă - FOTO

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.