Dieta trebuie să corespundă temperamentului pentru a fi eficientă
Ati folosit pana acum o dieta care a mers la altii, dar la dumneavoastra, nu? Poate ca dieta nu vi se potriveste pentru ca dumneavoastra sunteti altfel, adica aveti un temperament diferit. Potrivit specialistilor ar trebui sa va alegeti o dieta dupa felul dumneavoastra de a fi si sansele de reusita vor creste.
Înca din antichitate, medicii Galenus si Hippocrat au observat ca unii oameni par sa dispuna de o energie inepuizabila, fiind rezistenti la solicitari maxime si continue, în timp ce altii manifesta o energie scazuta, obosesc si se descurajeaza usor. În cursul unei diete pentru a slabi, oamenii se manifesta diferit nu numai în functie de gradul de motivare si puterea vointei, dar si în functie de temperamentul ce îi caracterizeaza.
Pornind de la aceste observatii, cei doi medici au încercat sa explice aceste diferente între oameni si au categorisit patru tipuri de temperamente: coleric, sangvinic, flegmatic si melancolic.
Colericul este inegal în toate manifestarile sale, este navalnic, nestapanit, deprimat, cuprins de teama. Are o înclinatie sporita spre exagerare, avand un echilibru emotional destul de precar. Sunt, în general, persoane nerabdatoare, predispuse la furie violenta, dar si la relatii interumane profunde si statornice.
Sunt oameni cu initiativa, capabili de o puternica concentrare pe scurta durata, rezistenti la solicitari crescute, dar numai pe perioade scurte de timp. Acestor persoane li se potrivesc cel mai bine dietele scurte cu mari privatiuni, în care sa-si poata mobiliza cu usurinta vointa, si pentru care sa aiba o motivatie crescuta. Sangvinicul se remarca printr-un echilibru deosebit, sunt persoane vioaie, vorbarete, mereu bine dispuse. Se adapteaza usor la orice situatie ivita în viata cotidiana. Calmul si stapanirea de sine apartin tipului sangvinic de temperament. Aceste persoane pot astepta fara încordare, dar sunt totodata predispuse la renuntarile facute cu usurinta.
Sangvinicilor li se recomanda o dieta de scurta durata, fara prea multe privatiuni alimentare, dar cu accent pe exercitiile fizice, deoarece aceste persoane sunt înclinate spre un activism deosebit si efort fizic.
Flegmaticul este genul de om lent în actiuni, neobisnuit de calm. Poate atinge niveluri foarte înalte de perseverenta si meticulozitate, dar uneori poate fi caracterizat de încapatanare. Dezavantajul principal al lor este ca, desi se pot concentra maximum în activitati de lunga durata pe care le duc întotdeauna la sfarsit, sunt indivizi introvertiti, ce stabilesc putine relatii interumane, fiind orientati mai mult spre trecut decat spre prezent. Lor li se potrivesc dietele de lunga durata – Atkins, Montignac etc. pe care, datorita perseverentei, o vor duce la bun sfarsit, fiind totodata foarte stricti si meticulosi în urmarea regulilor dietei.
Melancolicul vadeste o energie foarte scazuta si înclinatii spre depresie si renuntare la întalnirea primului obstacol. Sunt oameni sensibili, emotivi, ce întampina dificultati în adaptarea sociala, avand o încredere redusa în fortele proprii. Melancolicii au o vointa foarte scazuta, avand nevoie de ajutor specializat, constand în terapie motivationala, pentru a fi capabili sa urmeze o dieta. Temperamentul constituie un veritabil „motor“ al personalitatii umane care ne poate ajuta, sau dimpotriva, încetini activitatile în care ne implicam.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.