Decontare în funcţie de spital şi coplata. Contractul privind asistenţa medicală, în dezbatere publică

Decontare în funcţie de spital şi coplata. Contractul privind asistenţa medicală, în dezbatere publică

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că din 30 ianuarie 2013, intră în dezbatere publică proiectul de act normativ privind Contractul Cadru de acordare a asistenţei medicale în perioada 2013-2014.

Potrivit documentului, care va fi prezentat maine pe paginile de web ale Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, se intentioneaza o reasezare a componentelor sistemului sanitar pentru imbunatatirea activitatii sistemului sanitar.

Astfel, pentru medicina de familie va creste procentul alocat per capita de la 50% la 70%, iar pentru servicii medicale s-au alocat 30% din bugetul medicinii de familie. Masura va permite medicului de familie sa efectueze mai multe activitati de preventie si de monitorizare eficienta a pacientilor cu boli cronice.

La ambulatoriul de specialitate s-a crescut bugetul semnificativ, cu 50%, astfel incat pacientii sa aiba un acces mai rapid la servicii medicale de specialitate si, pe de alta parte, ambulatoriul sa reprezinte un filtru eficient pentru internarile nejustificate in cazurile care pot fi tratate in afara spitalului.

Pentru a scadea numarul internarilor fictive, ministrul a amintit de conditionalitatea Fondului Monetar Internaţional de a introduce o coplata modica doar pentru cazurile spitalizate, la externare. Cu aceasta ocazie, ministrul sanatatii a subliniat inca o data faptul ca aceasta coplata nu va fi platita pe zi de spitalizare, ci o singură data la ieşirea din spital.

Tarif diferenţiat, în funcţie de spitale

Ministrul Sanatatii a prezentat si o decizie strategico-administrativa, luata in urma discutiilor cu FMI. Astfel, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, se va utiliza un tarif pe caz ponderat in functie de rolul pe care spitalele il au in asigurarea sanatatii populatiei. Pentru spitalele din linia I, respectiv spitalele regionale de urgenta, decontarea se va realiza la un tarif pe caz ponderat de 1800 de lei. Pentru spitalele de suport, respectiv spitalele judetene, tariful va fi de 1600 de lei, iar pentru spitalele specializate in tratamentul bolilor cronice, va fi de 1380 de lei.

In ceea ce priveste programele nationale de sanatate, Nicolaescu a anuntat reorganizarea acestora, prin infiintarea Agentiei Nationale de Programe, care va gestiona si monitoriza fiecare program in parte prin manageri nationali.

„Au revenit problemele in gestionarea acestor programe, in special al celui de oncologie. Daca se continuau masurile incepute de noi acum 4 ani nu se intampla acest lucru”, a spus ministrul Sanatatii.

Vorbind de programul de oncologie, ministrul Sanatatii a anuntat, la final, despre intentia Ministerului Sanatatii de a majora capitalul la Compania UNIFARM, printr-o ordonanta de urgenta.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 29 aprilie - 5 mai: Peștii merg pe un drum nou cu câștiguri financiare mari. Săgetătorii trec prin furtună

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.