De ce te învinețești repede atunci când te lovești

De ce te învinețești repede atunci când te lovești

Colturile meselor sau pur si simplu atingerea gleznei de o treapta pe care nu ai vazut-o iti lasa urme vizibile? Vanataile iti pot strica ziua cand vrei sa porti o rochie scurta sau esti la mare. „O vanataie reprezinta o leziune usoara a vaselor de sange de la suprafata pielii. In momentul in care aceste vase sunt deteriorate, o cantitate mica de sange creeaza decolorarea clasica pe albastru, negru sau violet”, explica Cory Fisher, medic specialist din Cleveland.

Dar ce se intampla daca iti apar mereu noi vanatai pe maini, picioare sau brate, in urma atingerilor usoare cu obiectele din jur sau chiar fara sa-ti amintesti momentul in care s-au produs? In continuare vei afla ce provoaca seria aparent interminabila de vanatai si cum trebuie sa procedezi pentru a le vindeca mai repede. Iata care sunt cauzele vanatailor, dincolo de lovirea propriu-zisa:

1. Suplimentele pe care le iei. Unele suplimente pot contribui la cresterea riscului de vanatai inexplicabile. Acestea sunt usturoiul, ghimbirul, ginkgo biloba, ginsengul, acizii grasi Omega -3 (ulei de peste), palmierul pitic si vitamina E. De aceea este foarte important sa discuti cu medicul tau inainte de a folosi aceste plante.

2. Esti femeie. Da, din pacate sexul joaca un rol important in cazul vanatailor. Femeile au tendinta de a face vanatai mult mai usor decat barbatii deoarece acestia au o piele mai groasa si mai mult colagen, care mentine integritatea vaselor de sange si le protejeaza impotriva traumelor. Estrogenul joaca, de asemenea, un rol in vanataile misterioase. Studiile au demonstrat ca actioneaza ca un vasodilatator. Daca se produce o trauma de tipul vanataii este mult mai probabil sa apara si culoarea neplacuta la nivelul pielii.

3. Varsta. „Odata cu inaintarea in varsta pielea devine mai subtire, iar vasele de sange sunt mai din ce in ce mai fragile. Ambele lucruri te predispun la vanatai inexplicabile” spune dr. Fisher. „Daca pielea se subtiaza, se pierd grasimea si colagenul care protejeaza vasele de sange. In timp, acestea isi reduc elasticitatea, fiind mai predispuse sa cedeze in cazul loviturilor usoare, pe care inainte le treceai cu vederea.”

4. Iei medicamente pentru subtierea sangelui. „Daca urmezi un tratament cu medicamente care fluidifica sangele pentru a trata aritmia cardiaca sau cheagurile, aceasta ar putea fi cauza vanatailor tale”, spune dr. Fisher. De asemenea, este posibil sa iei medicamente cu acest efect, precum ibuprofenul sau aspirina, fara sa-ti dai seama.

5. Suferi de hemofilie sau de boala von Willebrand. Ambele afectiuni pot provoca vanatai usoare, spune dr. Fisher. Hemofilia afecteaza capacitatea sangelui de a se coagula, creand risc de hemoragie de la leziuni usoare. Boala Von Willebrand este o tulburare de coagulare, caracterizata prin sangerari nazale sau la nivelul gingiilor, urina cu sange si menstruatii abundente.

6. Iei antidepresive. Fluoxetina, sertralina, citalopramul si bupropionul pot interactiona cu trombocitele, ca rezultat aparand vanataile, potrivit dr. Fisher.

7. Ai un deficit de vitamine. Lipsa de vitamina C si vitamina K te pot face sa te invinetesti repede, dar aceste carente apar destul de rar, fiind caracteristice populatiilor grav subnutrite, a explicat dr. Fisher. sursa: eva.ro

Stirea anterioara

Problemele se ţin scai de familia Mădălinei Manole. Mormântul artistei a fost vandalizat

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.