De câte ore de somn are nevoie un adult pentru o sănătate optimă
Pentru o sanatate optima somnul este esential, iar asta nu o spunem noi, ci Asociatia Americana de Medicina a Somnului si Societatea de Cercetare a Somnului care, in urma unui studiu, au ajuns la un consens in privinta cantitatii de somn recomandate in cazul adultilor.
Asadar, pentru o sanatate optima, adultii ar trebui sa doarma sapte sau mai multe ore pe noapte. in cazul in care somnul este sub sapte ore, acesta este asociat cu anumite efecte asupra sanatatii, printre care putem numi cresterea in greutate si obezitatea, diabetul, hipertensiunea, bolile de inima si accidentul vascular cerebral, depresia si cresterea riscului mortalitatii. Mai putin de sapte ore de somn duce chiar si la cresterea durerilor si riscul de accidentari. Bineinteles, chiar si in cazul in care un adult tanar doarme mai mult de noua ore, aceasta rutina poate fi asociata cu aparitia problemelor de sanatate.
Multi dintre noi suntem ingrijorati fie ca dormim prea mult, fie ca dormim prea putin. in acest sens, Asociatia Americana de Medicina a Somnului si Societatea de Cercetare a Somnului au realizat un studiu prin care raspund nedumeririlor noastre: cat este bine sa dormim?
Un somn sanatos necesita o durata adecvata, de calitate dar si sa se faca cu regularitate si, eventual, sa existe un program fix. Altfel, lipsa somnului poate duce la anumite afectiuni. Durata somnului este masurata in general in relatie cu starea de sanatate. Mai mult, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane din Statele Unite a dat startul unei initiative in Healthy People 2020, prin care sa ”creasca proportia adultilor care au parte de suficiente ore de somn. Astfel, 15 experti in medicina somnului si cercetatori au luat parte la studiul prin care se arata care este cantitatea de somn recomandata pentru o viata sanatoasa, in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani.
Expertii au publicat date stiintifice in privinta relatiei dintre durata de somn si sanatate, rezultand astfel 5.314 articole stiintifice. in acelasi timp, s-au concentrat pe noua categorii de sanatate care se afla in stransa legatura cu somnul: starea generala de sanatate, sanatatea cardiovasculara, sanatatea metabolica, sanatatea mentala, functiile imunologice, performanta umana, cancerul, durerile si mortalitatea. Tot acest proces a avut loc pe o perioada de 12 luni.
Informatiile curente vorbesc despre recomandarile generale pentru a obtine sapte sau mai multe ore de somn, pe noapte, pentru o sanatate optima in cazul adultilor cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani. Variabilele individuale in ceea ce priveste nevoia de somn sunt influentate de factori genetici, de comportament, medicali si de mediu.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.