Cum vor funcţiona cabinetele stomatologice după 15 mai. Măsuri drastice pentru pacienţi şi medici

Cum vor funcţiona cabinetele stomatologice după 15 mai. Măsuri drastice pentru pacienţi şi medici

Una dintre măsurile de relaxare anunțate luni de către Klaus Iohannis se referă la redeschiderea cabinetelor stomatologice. Vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România a explicat la Digi24 în ce condiții vor putea funcționa cabinetele, dar și cât de sigure sunt acestea pentru pacienți și medici.

Vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România, Norina Forna, susține că se pregătește un pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facă stomatologii.

„Pregătim, la nivel de Colegiu, perioada aceasta de după 15 mai privind chiar lărgirea ariei intervențiilor stomatologice și realizarea unui pachet de măsuri referitoare la recomandările pe care trebuie să le facem, la triajul epidemiologic al pacienților și bineînțeles la protecția acestora și a personalului medical în contextul infecției cu Covid-19. Măsurile privesc echiparea, dotarea, dar și manoperele care pot fi realizate”, a precizat Norina Forna. Pachetul de măsuri urmează să fie aprobat marți și prezentat medicilor stomatologi.

Astfel, pacienții vor fi mai întâi triați și chestionați în legătură cu patologia pe care o au, mai ales cei care vin cu probleme acute. 

În prealabil, pacienții vor trebui să-și facă o programare, iar la programare trebuie avut grijă să se realizeze și o distanțare orară a consultațiilor. Obligatoriu, la intrarea în cabinet, pacienților li se va lua temperatura. Sălile de așteptare și circuitul individual al pacientului trebuie bine gestionate. Nu se va mai pune problema prezenței mai multor persoane: o singură persoană, fără însoțitor, cu excepția cazurilor în care este vorba despre un minor sau o persoană cu dizabilități.

În ceea ce privește medicii stomatologi riscul este mare, deoarece fiecare pacient poate fi purtător. Prin urmare, medicul va trebui să aibă echipament adecvat tipului de pacient pe care îl tratează.

„Noi vom ierarhiza atât pacienții, cât și patologia pe care o au, lăsând la sfârșit pacienții cu manopere care produc aerosoli. Vom pregăti sala între pacienți, lăsând un spațiu de două ore”, a exemplificat Norina Forna. Sala va trebui decontaminată între manopere.
Medicul va trebui să aibă un echipament protector, viziera, ochelarii, capelina, botoșeii, combinezonul sunt obligatorii, mai ales în cazul în care pacientul este covid pozitiv. La fel, halatul impermeabil care să protejeze. Toate manoperele trebuie realizate cu multă precauție.

Pacienții care sunt covid pozitivi, dar asimptomatici vor fi dirijați către serviciile de primiri-urgențe de la spitalele regionale sau ale celor care au servicii specializate pentru astfel de pacienți, a precizat vicepreședintele Colegiului Medicilor Stomatologi.

Stirea anterioara

Nou la RAR! De astăzi aflați și istoricul de daune al vehiculelor!

Stirea Urmatoare

Telefonul înregistrează tot ce vorbim, fără să știm. Metoda simplă prin care poți dezactiva microfonul mobilului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.