Cum se previne parodontoza în mod natural

Cum se previne parodontoza în mod natural

Este o afectiune cu mare frecventa la omul modern (peste 20% din populatie este atinsa de aceasta boala grava a gingiilor). Se considera ca o treime din persoanele cu varste de peste 55 de ani sufera de parodontoza.

Parodontoza este o boala a adultilor care nu au stiut sa-si impuna o igiena corespunzatoare a gurii înca din tinerete. Boala da atat complicatii locale (pierderea dintilor), cat si complicatii generale (boli de focar). Parodontoza afecteaza mucoasa gingivala si tesuturile de sustinere ale dintelui. Începe degenerarea mucoasei gingivale fara inflamatie sau pungi cu puroi. Prin infectare treptata se formeaza pungi gingivale cu puroi, iar dintii devin mobili, se misca si cad unul dupa altul. Acest fenomen se poate manifesta la un dinte, la un grup de dinti sau la toti dintii. Parodontoza este cea mai frecventa cauza de pierdere a dintilor, cu urmari traumatizante pentru bolnavi (modificarea fizionomiei fetei, reducerea fortei de masticatie, agravarea unor boli digestive, cardiovasculare si diabetice).

Formele clinice grave (parodontite) pot fi declasate la scaderea rezistentei organismului, mai ales cand se suprapun peste un diabet zaharat, boli infectioase, rahitism, senescenta, hipertiroidism si unele boli endocrine. Aparitia parodontozei este favorizata si de unele anomalii dento-maxilare, cauzate de anumite obiceiuri vicioase, cum ar fi respiratia pe gura, sugerea gumei, a degetului sau a creionului (la scoala), pozitie anormala a corpului si a capului la masa de lucru sau în timpul somnului, masticatie lenesa precum si diverse ticuri sau pareze faciale.

Tratamentele fitoterapeutice- Extern se fac: - gargarisme si clatiri ale gurii (4-6 ori pe zi) cu infuzii concentrate din salvie, cretisoara, coada calului, cimbrisor, troscot, matase de porumb, muguri de plop si arin (luate separat sau în amestec); - infuzie concentrata din flori de galbenele, coada soricelului, frunze de zmeur si afin, herba de sunatoare si cimbru care se utilizeaza atat în gargara cat si la clatirea gurii; - gargara cu decoct din scai vanat, naprasnic, obligeana, sclipet, coaja de salcie, stejar, mesteacan si arin; - badijonari ale gingiilor cu zeama de lamaie, suc de aloe, tinctura de propolis si ulei de catina; - masarea gingiilor cu frunze proaspete de salvie si suc de rostopasca, aloe si hrean. Intern este recomandata tinctura preparata dintr-un amestec de rostopasca, napraznic, frunze de tuia si pochivnic (în parti egale); se iau 10 g de amestec si se macereaza timp de 7 zile în 100 ml de alcool 400, dupa care se consuma cate 10-20 de picaturi de 2-3 ori pe zi, între mese, timp de 1-2 luni pe trimestru.

Se recomanda consumul de fructe zemoase si legume proaspete pentru a îndeparta placa bacteriana prin masticatie. În afara de fructe si legume se indica a se consuma mult lapte si produse lactate, coaja de paine neagra si integrala, carne proaspata de vita si peste. Este importanta reducerea cantitatilor de dulciuri din ratia calorica zilnica. Dupa fiecare masa si înainte de culcare se impune o igiena corecta a dintilor si a cavitatii bucale folosind o periuta de dinti si pasta de dinti speciala (Parodontax) care contine bicarbonat de sodiu si 6 plante medicinale (salvie, myrth, ratanie, menta, musetel si echinaceea), cu rol în îndepartarea resturilor alimentare (mai ales a dulciurilor), neutralizarea acizilor din placa dentara si favorizarea actiunilor antiinflamatoare, antimicrobiene, tonifiante, cicatrizante, de oprire a sangerarilor si de odorizare a cavitatii bucale.

În afara periajului zilnic se indica masajul gingiilor cu degetul sau cu partea bombata a unei lingurite, la nevoie cu bicarbonat de sodiu alimentar si sare de mare, urmat de o clatire obisnuita. Apa de gura poate fi preparata si în casa din cateva picaturi de tinctura obtinuta din plante aromatice (menta, melisa, musetel si trandafir de dulceata) într-un pahar cu apa. Mai recent au fost recomandate geluri de dinti care contin Aloe vera, propolis si complexul clorofila-cupru, cu rol antioxidant. Alt gel care are compozitie asemanatoare cu structura smaltului dentar se aplica dupa îndepartarea tartrului dentar si a placii bacteriene, avand rolul de a favoriza regenerarea tesuturilor de suport ale dintelui. Exista si tratamente antiinflamatoare cu ajutorul laserului iar, în ultima faza, se aplica tratamentul chirurgical cu înlocuirea dintilor afectati sau a întregii danturi.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Sancțiune de 2.000 de lei și material lemnos confiscat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.